c8

Kuhinje koje osvajaju časopise o uređenju enterijera

Kuhinja, prostorija koja predstavlja mnogo više od mesta za pripremanje hrane, oduvek je imala posebno mesto u svakom domu. Zato, pored funkcionalnosti, želimo da bude i lepa i da se ukućani u njoj osećaju prijatno. A ona nam to vraća kroz najlepše ideje o dizajnu i dekoraciji i dolazi svake godine budi novu inspiraciju u nama. Ni ova godina nije izuzetak i iznedrila je nove trendove, koji se prvo predstaviše na Milanskom sajmu, a onda počeše da osvajaju stranice svetskih časopisa o uređenju enterijera.


Mi ćemo vam ih u nastavku predstaviti, a vi procenite da li bi bili primenljivi na vašu kuhinju.

1. Mermer je i dalje u modi

Od radnih ploča, do površina kuhinjskih ostrva, mermer je i dalje poželjan materijal u kuhinjama. Ove godine, posebno mesto zauzima crni mat mermer  koji se, zbog boje i obrade, nametnuo kao materijal koji unosti glamur i luksuz u kuhinje.

c1
2. Vitrine sa staklom

Evo još jednog materijala koji se pojavljuje kao trend ove godine. Staklo se vratilo u modu, ovoga puta zahvaljujući vitrinama za koje se, kao i do sada, preporučuje da budu pravljene od medijapana – zato što je otporan na vlagu, poseduje izuzetnu čvrstinu i ne može se lako ishabati.

c3

3. Red u kuhinji kao modni imperativ

Urednost kuhinje je osnovni uslov lepote. Zato što je potreba mnogo i zato što su svakome od nas potrebe različite, i kuhinjski elementi postaju sve personalizovaniji. Unutrašnjost elemenata je sve kompleksnija i podržava potrebu da kuhinju držimo urednom. Pregrade za escajg, za čuvanje začina, čaša, šolja, keksa, ulja… Nije važno koje su vam potrebe, važno je da ih vaša kuhinja zadovolji.

c2
4. Zatvorene male kuhinje

Ove godine se na Milanskom sajmu nametnuo imperativ da moderna kuhinja treba da bude skroz zatvorena, naročito ako je u pitanju stan koji ne raspolaže velikom kvadraturom. Kuhinje čiji su elementi zatvoreni, ormari u kojima se krije svo posuđe, maske koje skrivaju sve aparate… Drugim rečima, u pitanju je kuhinja koja, kada se zatvore sva vrata, postaje krajnje nenametljiva.

c4

5. Bez šaranja s materijalom

Još jedna od tendencija koje su u uskoj vezi sa materijalom koji se koristi prillikom pravljenja kuhinja je trend da kuhinjski delovi, radna ploča i frižider budu od istog materijala. Naravno da je nemoguće očekivati da frižider bude napravljen od medijapana, ali su se zato dizajneri potrudili da maskiraju frižider vratima od istog materijala kao i ostatak kuhinje. Ovaj način uređenja nije nastao ove godine, ali je na sajmu kuhinja u Milanu svakako dobio zeleno svetlo da i dalje bude posebno poželjan i ove sezone.

c5

6. Kombinovanje otvorenih i zatvorenih elemenata

Za razliku od malih kuhinja, za koje smo dobili jasnu poruku da su poželjnije ako su zatvorene, velike kuhinje doživljavaju drugačiju modnu sudbinu. Naime, onima koji raspolažu većim prostorom, savet je da svoje kuhinje urede kombinujući otvorene i zatvorene viseće delove. I to nije sve! Isti trend se prenosi i na delove kuhinje koji se nalaze ispod ploče kuhinjskog ostrva, ili ispod radne ploče.

c7

7. Nova dekoracija

Ove godine, dekoracija kuhinja svedena je na minimum. Nema ukrasa u vidu slika, satova, fotografija koje vise na zidovima, vreme kada su postojale ručke na kuhinjskim elementima je izgleda ostalo iza nas i sada se koriste unutrašnji mehanizmi, na podovima nema ništa osim materijala od kojih su sačinjeni. Ovo apsolutno ne znači da moderne kuhinje nisu lepo dekorisane, ovakva tendencija samo znači da su moderni protagonisti kuhinja, umesto detalja, postali sami elementi: materijal od kog su pravljeni, završna obrada i dizajn.

c9

c6

 

 

Izvor: Alejos Form

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>