Kućna pomoćnica – potreba ili prestiž

Svima je već jasno da se uloga žene u društvenom i porodičnom životu užurbano menja. Žena više nije „samo“ majka i domaćica, ona je i radnik i porodici doprinosi kako fizičkim radom u kući, tako i finansijski.

Pa ipak, iako je emancipacija neosporno prisutna, a tehnologija nam svima olakšava živote, nekako još uvek, u većini porodica, na ženi ostaje „kuća”, ona je ta koja je odgovorna za sređivanje stana ili kuće, pa makar to bilo puko stavljanje sudova u mašinu za pranje posuđa.

Promenom društvenog poretka, promenilo se i poimanje posla i radnog vremena. Retko gde ćete još čuti da žena radi do ranih popodnevnih sati i ima vremena da dođe kući, malo odmori, pa spremi ručak i sredi sve dok ostali ukućani ne stignu. Na poslu se sada radi više i zahteva više, od prekovremenog rada do službenih putovanja koja mogu trajati i po više dana.

Promenile su se i žene. One obrazovanije i samosvesnije žene više ne nalaze zadovoljstvo i užitak u svakodnevnom „rintanju” po kući, već žele da to malo slobodnog vremena koje imaju na raspolaganju provedu kvalitetnije i sadržajnije, da odu u pozorište, uživaju sa porodicom i prijateljima, da malo žive život.

Pomoć u kući

Ako se pronalazite u prethodnom opisu, verovatno često razmišljate o tome da potražite pomoć u kući. Međutim, to nije tako jednostavno.

Verovatno je prvo vaše pitanje koliko to košta i koliko je ekonomično, s obzirom na vaš kućni budžet.

Zatim, kako da budete sigurni u pouzdanost osobe koju puštate u vaš stan ili kuću?

  • Da li će čistiti jednako dobro kao vi?
  • Da li će zloupotrebiti sate za sređivanje kuće koje ima na raspolaganju?
  • Da li će vam ispreturati stvari i promeniti vaš ustaljeni raspored?
  • Šta ako se vaš partner protivi tome da stan sprema druga žena?
  • Da li vas je sramota da žena dolazi u nesređen stan i čisti umesto vas?

A tek ako treba da vam, pored sređivanja kuće, neguje i decu, tu tek kreću pitanja i strahovi.

Za početak, koliko to košta?

Sudeći prema raznim oglasima i forumima na internetu i iskustvima različitih žena, postoje tri tipa cena za uslužno sređivanje kuće:

Cene po satu, po danu i za mesec dana.

  1. Cene po satu kreću se uglavnom između 200 i 400 dinara na sat. Ovo u zavisnosti od toga da li je vaš dom u Beogradu ili nekom manjem mestu, kao i zavisno od toga da li žena samo čisti i pegla, ili i čisti i kuva. Ukoliko čisti i pegla, cena je manja, a ako je u njene obaveze uključeno kuvanje onda se cena po satu povećava.
  2. Cene po danu su uglavnom između 2000 i 4000 dinara, za šestočasovni ili osmočasovni rad u kući. Ovo takođe umnogome zavisi od lokacije.
  3. Ukoliko odlučite da imate full time (svakodnevnu) pomoć u kući, koja uključuje redovno čišćenje i održavanje kuće, redovno kuvanje ili čuvanje deteta, za to je potrebno da izdvojite oko 15000 dinara u manjim mestima, a u prestonici oko 30000 dinara mesečno.

Mnoge studentkinje nude pomoć u kući, kako bi zarađenim obezbedile život tokom studija, a njihove cene su uglavnom povoljnije.

Sve u svemu, dobro se raspitajte i preračunajte, te izaberite opciju koja je vama najpotrebnija, a ujedno i najekonomičnija.

Kako prevazići ostale barijere?

Problem nepoverenja najbolje ćete rešiti tako što ćete kao pomoć u kući uzeti ženu po preporuci.

Raspitajte se kod vaših prijateljica i koleginica, jer je ipak to najbolja garancija. Ukoliko baš niko od vaših prijatelja ne koristi usluge spremačice, postoje i specijalizovani servisi i agencije za pomoć u kući, koje odgovaraju za svoje zaposlene.

Da se razumemo, niko neće čistiti onako kako vi čistite, a može se desiti da to radi i bolje od vas (iako to mnoge žene nerado priznaju).

Kao i kod svih ostalih poslova, morate pružite šansu radniku. Budite tu prilikom prvog čišćenja i detaljno objasnite vaše želje u vezi sa spremanjem kuće, ili, ako ste baš pedantni, na početku radite uporedo sa spremačicom, kako biste joj pokazali i obučili je za spremanje vašeg doma.

Ukoliko vi nemate barijere, ali je vaš partner protiv unajmljivanja pomoći u kući, predložite mu ultimatum: ili da on podeli pola poslova sa vama, ili unajmljujete spremačicu. Verujemo da će se ubrzo odlučiti za drugu varijantu.

Problem stida i sramote imaju mnoge žene, ali to morate prevazići sami. Ipak, živimo u 21. veku i niko od vas ne može da očekuje da možete da postignete sve, poput Superžene.

Čuvanje dece kao dodatni zadatak

Ako, kao i mnoge zaposlene majke, nemate mogućnost da sami čuvate decu, pa vam je, pored pomoći u održavanju kuće, potrebna i ta vrsta pomoći, razmislite o unajmljivanju profesionalne dadilje.

Ovo zahteva najveći stepen odgovornosti zaposlene spremačice i dadilje, pa je potrebno da provedete više vremena istražujući i raspitujući se.

Podelite sa nama svoja iskustva i savete!

Ukoliko razmišljate o nameštaju po meri

Ili pogledajte neke od naših radova

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>