decije-sobe-za-devojcice-u-sapcu-19-1030x688

Kako urediti dečiju sobu na najbezbedniji način

Nameštaj Crvena jabuka, iz ljubavi prema prema svom poslu, a istovremeno i iz ljubavi prema deci, sa radošću pravi nameštaj po meri za vaše mališane. U želji da dečica uživaju u srećnom i sigurnom domu, odlučili smo i da napišemo ovaj blog, koji će biti edukativnog karaktera i ukazati svim roditeljima na sigurnosne aspekte uređenja soba za decu. Znamo da se roditelji svakako vrlo dobro raspitaju o svim bezbednosnim merama pre nego što se posvete uređenju prostora za svoje mališane, ali smo želeli da vam, na ovaj način, olakšamo posao i sakupimo na jedno mesto bitne informacije o ovoj temi.

Evo o kojim se savetima radi:

Krevetac i dečji krevet

nursery-1078923_960_720

Proverite stabilnost kada namontirate krevetac. Krevetac ne sme da se ljulja ili zvecka, to je znak da je nepravilno sklopljen ili da nije dovoljno stabilan.

Dušek: ovde je od debljine dušeka važnija možda upravo visoka gustina, mada težina može biti dobar indikator – teži dušek je gušći nego onaj koji je iste veličine ali lakši.

Veličina rama: unutrašnjost kreveca treba čvrsto da prilegne uz dušek. Uverite se da nema prostora između strane dušeka i zidova kreveca. Ovo predstavlja opasnost, jer bebe mogu da budu zarobljene u tom prostoru.

Prilagodljivost: mnogi kreveci su napravljeni tako da se mogu pretvoriti u mali krevet, krevet za dan ili čak uzglavlje i podnožje se može tako prilagoditi da se dobija krevet u punoj veličini. Uverite se da se krevetac može lako preurediti (proveriti iskustva roditelja na internetu) ukoliko bi trebalo da se uklopi sa novim nameštajem.

Podesiva visina dušeka: većina kreveca vam omogućava da promenite visinu dušeka jednostavnim pomeranjem skeleta kreveca. Vreme da se spusti dušek je kada Vaše dete počinje da sedi. Tada dete postaje aktivnije, više se kreće i počinje da stoji, tako da se može popeti i ispasti iz kreveca.

Važne sigurnosne napomene: Većina novih kreveca na tržištu u skladu je sa obaveznim bezbedonosnim standardima. Za početak, proverite da li ste krevetac pravilno namontirali i proverite strukturne zvukove. Dešava se čak i to da se krevetac raspadne ili deo odvoji . Ako se to dogodi, bebina glavica se može zaglaviti u prostor između dušeka i bočne stranice.

U krevecu – minimalizam
U krevecu vašeg deteta treba da se nalaze samo dve stvari: dušek i posteljina. Znamo da je želja da ukrasite krevetac vašeg mladunčeta ogromna i da želite da krevetac izgleda slatko i prijatno sa puno ćebadi, punjenih životinja i jastučića, ali svi ovi dekorativni detalji predstavljaju opasnosti od gušenja za decu mlađu godinu dana. Pored opasnosti od gušenja, ove sitnice takođe sakupljaju prašinu, pa vam savetujemo da sve ove dekorativne detalje držite izvan kreveca, ili da ih makar izbacujete iz kreveca kada u njega stavljate svoju bebu. Takođe, budite oprezni i sa ogradicama koje, priznajemo, jesu  preslatke. Ali, sakupljaju prašinu, ako nisu dobro fiksirane mogu da padnu na bebu, pa i za njih važi isti komentar: nisu bezbedne (naročito) za decu do godinu dana.

Prilikom podešavanja kreveca, izaberite mesto daleko od prozora, roletni i draperija. Kablovi mogu biti jako opasni za bebe, a starije bebe mogu da se podignu i ispadnu kroz prozor. Ako postoji kabl od bebi monitora, držite ga  bar metar daleko od kreveca.

Pored toga što krevetac treba da bude daleko od prozora, kutije, stoličice, svi ostali elementi na koje se dete može popeti treba da budu udaljeni od prozora. U suprotnom, pored toga što na taj način dete može ispasti kroz prozor, takođe se može desiti da se zaglavi za konopac od venecijanera, roletne ili zavese.

Kada smo kod zavesa, savetujemo vam da na prozore dečje sobe kačite kratke zavese, u koje se deca ne mogu ni na koji način zavrsti. Ako ipak odaberete dugačke, neka to budu jednodelne zavese, jednostavnog dizajna, koje ne sadrže nikakve rese ili trake, niti bilo šta na šta se dete može „upecati“.

 

decija-soba-na-crvenom-krstu-111

Skladištite igračke na pametan način

Iz bezbedonosnih razloga vam preporučujemo skladištenje igračaka u kutiji bez poklopaca. Ako ipak sanduk za igračke ima poklopac, trebalo bi da ima i mehanizam sa oprugom koji će spečiti da poklopac padne na ruku vašeg mališana ili da ga zarobi ako uspe da se popne unutra.

Pažljivo sa utičnicama i kablovima

Uvek stavljajte zaštitne sklopke na neiskorišćene električne utičnice, a kablove držite izvan dometa deteta, bilo tako što ćete ih provući iza nameštaja ili fiksiranjem za pod, ivice zidova ili plafona.

Sto za presvlačenje

Neka bebi puder, losion, krema, vaš gel za ruke i drugi kozmetički preparati budu  fioci ili na polici izvan dometa vašeg deteta. Oni su opasniji nego što mislite – prema istraživanjima Američke asocijacije za trovanje kod dece ispod 6 godina, kozmetički proizvodi i proizvodi za ličnu higijenu su  najčešći oblik trovanja kod dece ispod 6 godina.  Pošto su deca svuda u svetu  ista, smatramo da su ovi podaci i te kako bitni za sve nas.

Dekoracija zidova

Držite se laganih materijala – ogledala ili slike sa teškim ramovima mogu ozbiljno povrediti bebu ako padnu. Budite pažljivi sa girlandama, trakama ili bilo čim drugim što može predstavljati opasnost od davljenja. Pričvrstite ih dobro za zid, pa čak i tada ih okačite na zid koji nije blizu kreveca.

Izaberite boju na vodenoj bazi, idealno onu koja sadrži nizak nivo isparljivih organskih jedinjenja. Kada krečite sobu, obavezno neka budu otvoreni prozori, a nakon krečenja sačekajte dva do tri dana pre nego što dete opet počne da spava u njoj.  U tom periodu će se smanjiti štetna isparavanja.
decije-sobe-po-meri-27

Podovi za dečju sobu

Birajte tepihe od prirodnih vlakana, jer bez obzira na to što će i oni sakupljati prašinu, makar znate da imaju manje prisustvo štetnih materija.

Temperatura u dečjoj sobi

Spavanje u pregrejanoj sobi može dovesti do većeg rizik od sindroma iznenadne smrti odojčadi. Neka tempreratura u dečjoj sobi bude  optimalna, ona preporučena od strane pedijatara.
Postavite štitnike za prste na vratima

Kod dece starosti do 4 godine, većina povreda prstiju se dešava jer su priklješteni vratima. Pošto skidanje vrata, ili fiksiranje da uvek budu otvorena nije rešenje, postavite na njih štitnike i na taj način delujte predostrožno.

decija-soba-na-dorcolu-5-1030x687

Izvori: Paretns – Baby Safety i BKTV News

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>