primeros-síntomas-autismo

Kako opremiti sobu za dete sa autizmom

U jednom od prethodnih blogova smo vam pisali o dekoraciji sobe koja najviše odgovara deci sa poremećajem pažnje. Zato što smatramo da su neke teme nepravedno zanemarene u našem društvu i zato što verujemo da je zadatak svakog od nas da doprinesemo promenama, danas vam pišemo o uređenju dečije sobe koja treba da bude prilagođena detetu sa autizmom.

(Pre nego što nastavite da čitate, želimo da istaknemo da smo se, za potrebe ovog bloga, pozvali na izvore koji tretiraju dečju psihologiju i u kojima su dečji psiholozi glavni saradnici.)

Dete sa autizmom ima drugačije potrebe od druge dece. Kada je reč o opremanju i uređenju njegove sobe, postoji niz smernica koje roditelji moraju poštovati kako bi bili potpuno sigurni i postigli pogodan ambijent za razvoj, rad i odmor svog deteta.

Za početak, važno je naglasiti da je deci sa autizmom potreban potpuno isti nameštaj kao i deci koja nemaju autizam, ali tokom opremanja njihove sobe, roditelji ili staratelji treba da znaju kakvo uređenje i kakva dekoracija pogoduju razvoju deteta.

Šta treba da poseduje soba deteta sa autizmom?

 

Svetle boje

Prvi aspekt koji moramo uzeti u obzir prilikom uređivanja sobe autističnog deteta jeste odabir odgovarajućih boja, kako za krečenje zidova, tako i za nameštaj i ostale aksesoare. Započetak, potrebno je udaljiti se od živih i intenzivnih boja koje se obično biraju za dečije sobe, i birati što svetlije boje. Bela je najbolja boja, ali ako želite, možete odabrati i veoma lagane pastelne nijanse.

Izuzetno jake boje mogu previše uzbuditi dete koje ima autizam. Možete uzeti u obzir koja je omiljena boja vašeg mališana, s kojom se on najviše identifikuje, i odabrati meke nijanse ove boje za zidove njegove sobe ili ubaciti nežne tonove te boje u dekoraciju sobe.

Jednostavna i funkcionalna dekoracija

Već kod  prvih simptoma autizma kod bebe, roditelji bi trebalo da pripreme ambijent u kome će se dete kretati. Jedna od najčešćih karakteristika autizma kod dece je povećani stres u situacijama i ambijentima u kojima je dete prekomerno stimulisano.

Da biste izbegli ovaj osećaj pre nego što dete ode na spavanje, izaberite što jednostavniju dekoraciju, koja donosi smirenje. Opremite sobu jednostavnim nameštajem koji je istovremeno i funkcionalan i gledajte sve bude na svom mestu. Na primer, police sa zatvorenim vratima i fiokama, tako da ne bude previše vidljivih predmeta koji mogu odvratiti pažnju dece u najmanje pogodnom trenutku.

¿qué-es-el-autismo-infantil

Sigurno okruženje

Bez obzira na nivo autizma, od blagog infantilnog autizma do najekstremnijih slučajeva, dečija soba uvek treba da obezbeđuje bezbednost deteta. Vodite računa da nameštaj nema oštre ili šiljaste ivice na koje se dete može povrediti. Ponekad je preporučljivije birate određene komade nameštaja od plastike, jer mogu pretrpeti mnoga oštećenja i habanje zbog stereotipnog ponašanja koje imaju deca sa autizmom. Dobro zaštitite utikače, pričvrstite nameštaj na zid, držite vrata i fioke čvrsto zatvorene i izbegavajte bilo kakve elemente koji mogu predstavljati rizik za dete.

Uredno okruženje

Mala deca sa autizmom osećaju se bolje u sobi u kojoj je sve u redu. Što je manje igračaka i predmeta na vidiku, dete će se bolje odmarati u svojoj sobi. Vrlo dobra smernica za uređenje dečje sobe sa autizmom je korištenje skladišta za čuvanje svega prikupljenog, pod uslovom da je ono za dete sigurno i da mu je dostupno kad želi da koristi svoje igračke u različitim aktivnostima. Održavajući red u sobi, dete će biti sigurnije i smirenije, i uživaće mnogo više.

como-decorar-una-habitacion-de-niño

Ambijent pre spavanja

Deca s autizmom su osetljivija na svetlosne nadražaje, pa se preporučuje da u njihovim sobama budu zavese za zamračivanje koje će ih zaštiti od svetla (kada je to potrebno).

Takođe, noćne lampe treba da budu prilagođene potrebama ovih mališana koji izraženije doživljavaju spoljašnje nadražaje, pa se savetuje da noćno svetlo bude blago i minimalno.

Što se zvukova tiče, deci s autizmom pred spavanje mnogo više prija beli šum nego bilo kakva vrsta muzike.

Link koji vodi ka osmočasovnom snimku belog šuma: https://www.youtube.com/watch?v=2toppJsgStU

 

 

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

Izvor: El blog de tu bebe

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>