7simetrija

Kako opremiti dnevni boravak od poda do plafona

Jasno nam je da nije nimalo lako opremiti dnevnu sobu, zato  vam danas dajemo osnovne smernice, kao i poneki savet o dekorativnim detaljima – jer ipak nam oni pomažu da od stambenog prostora napravimo dom. Unapred vas obaveštavamo da neće biti reči o nameštaju, osim ovom za sedenje, jer tu potrebu ionako uočavamo čim se setimo da imamo, recimo, knjige ili TV.

1.Mudro iskoristite prostor

Iskoristite trenutak kad je dnevna soba prazna da analizirate prostor. Biće dobro da zapišete sve svoje potrebe i nacrtate različite mogućnosti distribucije dok ne pronađete onu koja vas najviše privlači. Biće vam lakše ako odaberete referentnu tačku (TV, biblioteka, prozor…) i od nje počnete da ubacujete nameštaj.

1

2.Pronađite adekvatan nameštaj za sedenje

Jedan trosed ili fotelja i dvosed? U obliku slova L ili kauči okrenuti jedan prema drugom? Tapacirani ili kožni? Neutralni ili u boji? Sva ova pitanja treba postaviti i dobro se pozabaviti odgovorima. Jer, dešava se da nameštaj za sedenje osvoji prostoriju, bez potrebe i bez razloga. Doduše, desi se, ali mnogo ređe, da u dnevnom boravku ima manje nameštaja za sedenje nego što je potrebno. Što se boje tiče, pažljivo je birajte i, dok birate, imajte u vidu da ćete je gledati u narednom periodu.

2

3.Stočići za kafu kao bitan detalj

Ako izaberete pravougaoni sto za kafu, postići ćete efekat reda. Ako se odlučite za nekoliko okruglih, omogućićete pomeranje po prostoru, u skladu sa potrebama ukućana i gostiju. Ako se odlučite za ovu varijantu, postoji jedan uslov: da postoji veza između njih, bilo po stilu, materijalu ili boji.

3

4.Shvatite tepih kao neophodnost

Vaša dnevna soba neće biti potpuna ako nemate prostirke na podu. One, pored zaštite poda, ograničavaju područja, čine i korak i prostor prijatnijim. Ako izaberete tepih kao podnu podlogu, možete ga zalepiti tik uz sofu ili ostaviti slobodan raspon od oko 5 cm između nameštaja i tepiha.

4

5.Obogatite sofu jastučićima

Sofa bez jastuka je kao bašta bez cveća: pusta. Isto kao i u bašti sa cvećem, trik koji treba da usvojite je mešanje različitih veličina, oblika, tonova i materijala. Ako želite svež izgled, odlučite se za zelenu i plavu, a ako tražite klasičniji i bezvremenski izgled, idite na zemljane tonove. Jedino pravilo pri kombinovanju boja je da su iz iste palete boja.

5

6.Karirani prekrivači su šik

Karirani prekrivači ili ćebad su veoma moderan detalj u svakom dnevnom boravku. Bilo da su u pitanju lagani prolećni i jesenji ili topliji zimski, priznajte da je mnogo lepo kad se njima pokrijemo dok gledamo TV, čitamo ili pijemo kafu. Kada ih ne koristite, složite ih na ležeran način na naslon sofe, na fotelju ili na puf. Naravno, potrebno je da budu u tonu sa jastucima.

6

7.Kućne biljke nisu (samo) ukras

Ko o čemu, mi o značaju kućnih biljaka! Razloga što zagovaramo njihovo prisustvo je mnogo i već smo vam o njima pisali, sada ostaje samo da vas podsetimo da, kada budete birali biljke za svoj dnenvi boravak, vodite računa o njihovoj veličini i zahtevnosti.

7

8.Zid bez detalja je nedovršen

Vaša dnevna soba u ovom trenutku dekoracije dobija oblik i lični pečat, ali još uvek ima nekih detalja koji nam nedostaju. Na primer, zar ne primećujete da su zidovi pomalo prazni? Ali, ako okačite sliku na zid, videćete kako se vaša perspektiva menja. Okačite je na zid iza sofe pa će tako i prostor imati uredniji izgled.

8

9.Ništa bez zavesa

Dizajneri enterijera nam govore aktivno i pasivno: ne pridajemo dovoljno značaja zavesama. I u pravu su! Neka ovo ne bude i slučaj s vašim dnevnim boravkom. Upotpunite dekoraciju svoje dnevne sobe zavesama u neutralnim tonovima koje propuštaju dovoljno svetlosti, a istovremeno vam daju privatnost.

9

10.Draperije kao ekstra detalj

A ako želite da podignete ocenu u uređenju svoje dnevne sobe, okačite i neke draperije na prozore, pored zavesa koje već imate. Izaberite ih od lana ili pamuka u neutralnim tonovima.
Sada vam ostaje da uživate u svom potpuno nameštenom i uređenom dnevnom boravku, a svaki dodatni ukras koji budete uneli u njega, neka bude rezultat promišljanja.

10

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

 

Izvor: El Mueble