Kako opremiti dečiju sobu u 4 koraka

Dečja soba je dečje carstvo. To je onaj njihov kutak gde se zatvaraju kada se naljute na vas, mesto za spavanje i odmor i igraonica u koju s ponosom dovode najboljeg druga i drugaricu.

Kada su jako mali, ne vole da budu sami u svojoj sobi jer vole da se motaju baš tamo gde su mama i tata, kad prevale četiri godine njihova soba postaje baš nešto njihovo, a školarci već vole svoj mir iza svojih vrata…

Dečja soba i njeno uređenje pravi je izazov za svakog roditelja. Ona mora biti uređena tako da se svako dete u njoj oseća sigurno, srećno i udobno.

Čak i mala soba koja će pripadati samo detetu (ili deci) bolja je od deljenja sobe s roditeljima, a kada je uređujete treba da imate na umu tri stvari:

Dečja soba mora imati prostor za odmor.

Dečja soba mora imati prostor za igru.

Dečja soba mora imati prostor za učenje (ako dete ide u školu).

Kada rasporedite prostor možete krenuti na onaj zabavni deo – uređenje.

I tada važi zlatno pravilo: Dopustite detetu da učestvuje u uređenju sobe!

Detetu će tako porasti samopouzdanje, a ujedno ćete iskoristiti vreme da radite na nekom projektu.

1.Kako krečiti zidove u dečjoj sobi?

Roze je devojčice, a plavo za dečake!

Ovaj stereotip koji je danas sve uobičajeniji, prenosi se na sve: od garderobe do uređenja sobe. Naravno, ne želimo da osporavamo ovakav izbor, ali želimo da vas pitamo šta mislite da, ako vam je devojčica ionako sva u ružičastom, a dečak u plavom makar sobu okrečite nekom drugom bojom

Postoji i žuta i narančasta i zelena i ljubičasta…. dečja soba može biti čak i crno-bela i veselo izgledati. Važno je da soba bude okrečena nekom veselom i vedrom bojom, koja se detetu sviđa, a ako napustite stereotip, sigurno nećete pogređiti.

2.Nameštaj za dečju sobu

Šta vam treba za dečju sobu?

Popis nameštaja:

*krevet

*ormar

*komoda, police ili kutije za odlaganje

*radni sto i stolica/stočić za crtanje

*foteljica, ako ima mesta

Detetu treba krevet, bez toga ne možete  Ako imate dvoje dece koja spavaju u istoj sobi, idealna stvar su kreveti na sprat. Klincima su ovakvi kreveti uvek zanimljivi, a ovakvim izborom dobijate na dragocenom prostoru.

Ako samo jedno dete spava u sobi, potražite krevet koji ima fioke za odlaganje – nekako klinci uvek na kraju imaju više stvari od roditelja pa će vam to sigurno dobro doći.

Uz krevet treba vam i ormar, ali i komad nameštaja ili makar police za odlaganje svih tih silnih igračaka. Neka taj komad nameštaja bude nizak kako bi ga deca mogla dohvatiti i koristiti. I kako bi ih, naravno, mogli naučiti da pospremaju za sobom!

Uz nameštaj za odlaganje, u svaku dečju sobu, ali i dnevni boravak dobro ide i neki simpatičan džak za odlaganje igračaka koji je ujedno i zabavna prostirka! On svakom roditelju štedi živce i vreme, a klincima produžava vreme provedeno u igri.

Ako dete ide u školu treba vam i radni sto i stolica, a za vrtićarca niski stočić za crtanje i mala stolica. Možete ubaciti i neku slatku foteljicu. Sve zavisi od toga koliko mesta imate.

decije-sobe-za-devojcice-3

3.Dečja soba mora imati dovoljno svetla

Najbolje svetlo je dnevno svetlo. Ali, u onim zimskim mesecima dnevno svetlo nestane u isto vrijeme kada se dete vrati iz vrtića ili škole.

Osvetljenje u dečjoj sobi zato treba da bude dovoljno jako da dete ima dovoljno svetla tokom igre ili kada piše zadatak, ali deca treba da imaju i noćne lampa – naročito deca koja se plaše mraka.

decija-soba-za-decaka-na-vozdovcu-5

4.Detaljima sobu učinite zanimljivom

Koju god boju zidova da odabrali i koji god nameštaj u sobu stavili dečja soba će  biti nekako tužna bez detalja.

Ipak, što se ove stavke tiče, mi ne bismo ulazili u detalje jer bi bilo suvišno. Dozvolite detetu da samo ukrasi sobu: igračkama, svojim crtežima, a malo stariji uzrast će sigurno želeti i postere, nalepnice i ko zna kakve ambleme u svom prostoru.
Vaš zadatak je samo da se pobrinete da ti detalji ulepšavaju i uveseljavaju dečju sobu.

decija-soba-za-decaka-na-vozdovcu-1

plakari-decija-soba-karaburma-2

decija-soba-po-meri-u-stepi-1

 

 

Tekst: Lafaboo.com

Fotografije: Crvena Jabuka