Kitchen_2_Final1

Kako očistiti bele kuhinjske elemente – saveti (belog) zlata vredni

Bele kuhinje domu daju osećaj čistoće, ali mnogi od nas se ne usuđuju da kuhinju opreme belim elementima jer je teško postići da izgledaju besprekorno čisto i očuvano.

Pitanje je da li je stvarno i moguće učiniti da kuhinja zauvek bude besprekorno bela, budući da u njoj spremamo hranu – dakle, nužno je prljamo.

Ipak, iako je možda besprekornost nemoguća misija, postoje načini da se belina maksimalno očuva. Pogledajte koje smo mi izabrali da podelimo s vama.

 

Kako očistiti bele kuhinjske elemente

Zašto ti blistavo beli kuhinjski elemente počinju da žute? Prvi krivac je sunce. Izlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti je sklono promeni boje farbanog drveta i laminatnih površina. Prvi savet je vrlo jednostavan: postavite dobre zavese ili roletne na prozore da biste zaštitili svoje bele kuhinjske ormariće od sunčeve svetlosti.

Drugi krivac je šporet. Čim počnete da kuvate, te izuzetne arome se dižu u vazduh u obliku mikroskopskih čestica i padaju na vrh vaših prelepih belih elemenata. Rezultat? Požute. Stoga, koristite aspirator čim počnete da kuvate ili pržite nešto. Ovako ćete minimalizovati prisustvo čestica koje isparavaju, iako ne baš sasvim isključiti.

Ako se problem pogorša i morate da ga rešite, izbegavajte upotrebu abrazivnih proizvoda ili pribora koji mogu izgrebati površinu nameštaja. Preporučujemo da koristite vlažnu krpu ili krpu sa neutralnim sapunom za čišćenje frontova.

Ako to nije dovoljno, prirodni preparati će uvek biti dobra opcija za čišćenje doma. Recimo, napravite mešavinu vode, belog sirćeta i sode bikarbone i nanesite je na površine vaše kuhinje, nameštaja i pločica. Ako niste zadovoljni, možete ponoviti istu operaciju, ali mešajući vodu sa deterdžentom za sudove.

1

 

Kako očistiti beli lakirani nameštaj

Beli lakirani nameštaj je siguran izbor za kuhinju, jer je sinonim za eleganciju i otmenost. Bela kuhinja je “igra na sigurno” i bezvremenska opcija koja će činiti estetiku vaše kuhinje aktuelnom dugi niz godina.

Uprkos izdržljivosti, kako vreme prolazi, originalni sjaj se gubi malo po malo. Ako želite da očistite kuhinjski nameštaj koji je požuteo, koristite samo dva proizvoda: vodonik peroksid (hidrogen) i tečni vazelin. Trljajte vrata krpom od mikrovlakana – ili onom koja ne ostavlja dlačice – dok se površina potpuno ne osuši. Verujte da je uspeh zagarantovan!

2

 

Kako ukloniti masnoću sa belih kuhinjskih elemenata

Masni kuhinjski elementi narušavaju izgled prostora. Za uklanjanje masnoće, postoje dva dobra rešenja i oba su prirodna.

 

SODA BIKARBONA I LIMUNOV SOK

Napravite rastvor za čišćenje od jednog dela sode bikarbone, dva dela tople vode i soka od limuna. Dodajte smešu u bocu sa raspršivačem i poprskajte tečnost po kuhinjskim ormarićima.

 

Pustite da deluje dva ili tri minuta kako bi soda bikarbona delovala. Zatim istrljajte mekim sunđerom ili krpom i ponovite operaciju ako je potrebno. Na kraju, koristite čistu krpu da osušite elemente i uživajte!

Sirće je još jedno dobro rešenje, jer nećete samo ukloniti masnoću sa belih drvenih ormarića, već ćete ih i dezinfikovati. Stavite u bocu sa raspršivačem ili navlažite krpu i nežno obrišite površinu drveta. Zatim koristite čistu krpu sa malo vode da uklonite sve tragove sirćeta.

 

Videćete kakva je promena! Ako vidite da samo sirće ne deluje, moraćete da ga pomešate sa malo vode i tečnog deterdženta u posudi i lagano trljate mekim sunđerom.

3

 

Kako očistiti belu sudoperu

Ako ste odabrali belu sudoperu, znate i da se na njoj lakše vidi prljavština i da će verovatno tragovi od lonaca ili tiganja biti vidljiviji. Ovako možete održavati belinu:

Na dno sudopere stavite nekoliko komada kuhinjskog papira ili krpa navlaženih izbeljivačem. Zatim ih uklonite i isperite sudoperu toplom vodom.

Ako tražite prirodnije rešenje, napunite sudoperu sodom bikarbonom i limunovim sokom i pustite da ova mešavina deluje na mrlje i uklonite ih. Nakon što ispraznite sudoperu, nanesite limunov sok direktno na najotpornije mrlje.

4

 

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

Izvor: El Mueble