Kako da usko predsoblje izgleda šire

Učiniti usko predsoblje širim nije nemoguća misija. Naprotiv, to je zadatak koji možemo postići kroz brojna efikasna i efektna rešenja. Važno je samo da umemo da ih primenimo.

Mi u ovom blogu s vama delimo 5 efikasnih rešenja i nadamo se da će makar jedno biti usklađeno s vašim senzibilitetom i mogućnostima te da će vam pomoći da svoje predsoblje vizuelno učinite širim.

 

1.Okrečite zidove belom bojom

Kao što vidimo na slici ispod,  bilo je dovoljno zameniti ovu beživotnu sivu boju i okrečiti sve u besprekorno belo, plafon i zidove. Rezultat je spektakularan.

Na zidovima su i ukrasne lajsne, ali one ne utiču na vizuelni efekat širenja, već samo na estetski aspekt prostora. Drugim rečima, velika promena je isključivo posledica promene boje. Dakle, ako želite da vaše usko predsoblje izgleda šire, možete početi tako što ćete ga okrečiti u belo. Primetićete ogromnu razliku, posebno ako je sada okrečeno u neku tamnu boju.

Cómo hacer que un pasillo estrecho se vea más ancho

 

2.Neka celo predsoblje bude u istoj boji

Za dodatni efekat prostranstva, savetujemo vam da sve ofarbate u istu boju, s posebnim naglaskom da koristite svetle boje poput bele.

Kad kažemo sve, mislimo na sve: zidove, plafon i pod. Ako ne možete da ofarbate pod, onda stavite na njega široku stazu u boji koje je na zidovima i plafonu. Zašto korišćenje iste boje čini da se usko predsoblje čini širim? Odgovor na ovo pitanje je jednostavan. Pošto oko nema vizuelne granice i ne opaža kontrast između jedne boje i druge, sve što zahvata se prevodi u veću vidnu amplitudu.

????????????????????????????????????????????????????

 

3.Okrečite zidove nekom hladnom bojom

Ako vas bela boja baš ne oduševljava i želite da svom uskom predsoblju poklonite trunčicu boje, a da ga ipak učinite širim, onda se odlučite za hladne boje.

Hladne boje su zelena, plava i ljubičasta u svim svojim tonovima i podtonovima. Zašto će korišćenje ovih boja učiniti vaš hodnik širim?

Zato što hladni tonovi stvaraju efekat odbijanja i čine da prostori obojeni ovim bojama izgledaju dublje. Sve ovo se dešava zbog talasne dužine u kojoj oko opaža ove boje. Pošto je to kratka talasna dužina, oku je veoma teško da se fokusira i opazi hladne tonove, što rezultira stvaranjem iluzije da se udaljavaju, da se povlače, a to nas opet tera da vidimo stvari širim nego što jesu.

Naravno, bolje je koristiti hladne ali svetle tonove, poput svetlo plave ili svetlo zelene boje jer su svetlije i reflektuju veći procenat svetlosti od tamnih tonova.

Pasillo de color azul para verlo más ancho

4.Okačite ogledala na zidove

Verujemo da se podrazumeva da znate ogledala čine da prostorije izgledaju veće. To je univerzalna istina o kojoj nećemo mnogo filozofirati.

Dakle, ako želite da vaše usko predsoblje deluje šire, probajte da na zidove okačite ogledala. A ako ih postavite tako da budu okrenuti jedno prema drugom, umnožićete ovu iluziju beskonačno mnogo puta.

Osim toga, ovo rešenje je takođe dekorativno, pa će samo doprineti dekoraciji vašeg predsoblja. Naravno, postavite ogledala koja nisu masivna i duboka, jer će u suprotnom „pojesti“ mnogo vizuelnog prostora.

Puertas acristaladas en los armarios del pasillo para que se vea más ancho
5.Izaberite odgovarajući tepih ili stazu

Odaberite tepih u svetlim tonovima i, posebno, sa horizontalnim prugama.

Zašto? Pa, ako ste pročitali gore navedena rešenja, sigurno ste primetili da je jedno od njih bilo da sve ofarbate u belu ili u svetle boje.

Ali u mnogim kućama, kako smo već naglasili, pod se ne može ofarbati.mTako ćemo postavljanjem belog tepiha koji pokriva veliki deo poda taj pod, ili makar njegov veliki deo, pretvoriti u pod bele boje. Takođe, ako odaberemo tepih sa horizontalnim prugama, oko će se kretati s leva na desno i vizualno će učiniti hodnik širim.

Ovo je isto kao kad obučete prugastu majicu i izgledate šire, zar ne? To je zato što vodimo oko s leva na desno i obrnuto. Tako oko stiče horizontalnu dubinu.

Alfombras para que pasillos estrechos parezcan más anchos

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

Izvor: Mil Ideas