Kako da farbanjem udahnete novi život starom nameštaju

Korak po korak uputstvo za farbanje bilo kog komada nameštaja, bez pravljenja nekih od najčešćih grešaka:

1. Šmirglajte

Mnogi će vam reći da ne morate da šmirglate nameštaj pre farbanja. Takođe, postoje brojne podloge i premazi na kojima piše da šmirglanje nije neophodno. Međutim, ne obraćajte pažnju na ovo. Šmirglanje nameštaja pre farbanja je imperativ. Samo vodite računa da ne oštetite osnovni materijal, već šmirglajte samo površinski.


2. Uklonite ostatke

Nakon šmirglanja, magičnom krpom lagano uklonite ostatke prethodne farbe. Nemojte koristiti toalet papir niti papirne ubruse, već isključivo krpu, kako ne bi ostali delovi papira na ošmirglanoj površini.

3. Stavite podlogu

Kada ste ošmirglali prethodnu farbu i uklonili ostatke krpom, pređite na premazivanje podloge. Raspitajte se u farbari koja podloga je odgovarajuća u odnosu na to koji komad nameštaja farbate. Za premazivanje podloge prvo koristite sunđerasti valjak, a za ona manje dostupna mesta meku četku.

4. Farbajte

Nakon što se podloga osušila, vreme je da počnete sa farbanjem. Koristite mali sunđerasti valjak da premažete farbu preko cele površine nameštaja po meri u tri sloja.

Naravno, između premazivanja svakog sloja treba da prođe šest do osam sati, kako bi se farba dobro osušila i kako biste izbegli neravnine. Nakon sušenja svakog sloja bitno je da ošmirglate grbice i višak farbe. Za to koristite istu šmirglu kao i pri početnom šmirglanju, ali za svako brisanje nakon uzmite čistu krpu.

Korišćenje šmirgle i čiste krpe je veoma važno u ovoj fazi farbanja. Bitno je da otklonite svaku neravninu napravljenu usled nagomilavanja farbe i prašine na istom mestu.

5. Zaštitite farbanu površinu

Farbanje nameštaja nije gotovo nanošenjem farbe. Nakon što se farba dobro osušila, potrebno je da premažete još jedan, zaštitni sloj.

U farbari se raspitajte koji lak i premaz najbolje idu uz vaš tip farbe. Za premazivanje zaštitnog sloja koristite sasvim novi sunđerasti valjak, kao i novu četkicu za nepristupačna mesta. Premažite zaštitni sloj veoma pažljivo i tanko, kako biste izbegli mehuriće i neravnine.

Sačekajte 72 sata da se sve dobro osuši pre nego što upotrebite vaš ofarbani komad nameštaja.

  • Trikovi za dekorativno farbanje

 

– Postavite parče zanimljivo oslikane tanke zavese ili miljea preko stola, pa farbu premažite preko nje. Ostaće vam lepa šara na površini stola.

– Samolepljivom trakom oblepite deo stola ili stolice u štraftastom obliku, te farbajte preko trake. Kada se farba dobro osuši, uklonite traku, a šare će ostati.

Šmirglanje neravnina je obavezno u oba slučaja.

– Na gornju ili unutrašnju ploču komode, stola ili stolice nalepite samolepljivu tapetu zanimljivog dezena, pa potom premažite završnim slojem.

Komad nameštaja će izgledati unikatno i interesantno.

Ukoliko razmišljate o nameštaju po meri

 

Ili pogledajte neke od naših radova

 

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Copyright 2014 – Crvena Jabuka d.o.o. Kako da farbanjem udahnete novi život starom nameštaju /* */ function essb_ga_tracking(oService, oPosition) { var essb_ga_type = "simple"; if ( 'ga' […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>