12

Kad jeftino ispadne skupo: 6 jeftinih stvari na kojima možete uštedeti

 

Čuli ste za onu staru poslovicu: „Niko nije dovoljno bogat da bi trošio pare na jeftine stvari.“ E pa, inspirisani tom poslovicom, odlučili smo da sa vama podelimo savete koji imaju veze sa trenutnim troškovima i dugoročnom isplativošću.

Dakle, radi se o tome da ćete uštedeti ako se odreknete makar jedne od  ovih 6 jeftinih stvari. Pročitajte blog, a onda nam javite koju staru naviku ste spremni da zamenite novom, kvalitetnijom i često ekološki prihvatljivijom.

1.Skuvajte sebi jutarnju kafu

Danas je postalo normalno da na putu od kuće do posla svratimo po kafu. Najčeđće je razlog što je „njihova kafa baš dobra“. Da biste uštedeli, a da se ne biste odrekli luksuza, kupite sebi aparat za espresso ili za kakvu kog kafu koju pijete, ustajte ujutru pet minuta ranije i suvajte sebi sami kafu kod kuće. Početno ulaganje je veće, ali se dugoročno isplati. Plus, to će značiti da ćete svoju prvu jutarnju kafu popiti u svom domu, neometani gradskom vrevom i jutarnjom gužvom u saobraćaju.

1

2.Ne podležite čarima polugotovih proizvoda

Da, vama deluje da su cena i kvalitet ovih proizvoda prilično usklađeni, ali istina je nešto drugačija. Pošto je ovo eksperiment koji možete sami izvesti, pozivamo vas da izračunate koliko biste sirovih namirnica mogli da kupite za iste novce koje potrošite na polugotov prizvod. I da, iako jeste lakši za pripremu, daleko manje ide u korist zdravom načinu ishrane i života.

2

3.Oprostite se od plastičnih posuda

Staklene posude za čuvanje i nošenje hrane jesu skuplje od plastičnih (makar su skuplje odobičnih plastičnih), ali im je zato rok trajanja neograničen. S druge strane, plastične posude vremenom gube svoj kvalitet, menjaju boju, poprimaju mirise…

4.Imajte ceger umesto plastične kese

Znate li koliki je „radni vek“ jedne plastične kese? U proseku, samo 15 minuta. Dakle, plastična jesa je u upotrebi 15 minuta, a onda je negde odložimo sa ostalim plastičnim kesama i čuvamo za „kad nam zatreba“. I tako, većinu kesa gomilamo po kući, grize nas savest da ih bacimo, jer znamo da je plastika štetna po okolinu, a znamo da taj dan mora doći. Zato je plastična kesa skupa čak i kad je džabe! A u poslednje vreme nije džabe. I da, jeste joj cena simbolična, ali je prevelika za ono što je korist od kese. Zato, kupite ceger, spakujte ga u torbu i nosite ga sa sobom. Tako nećete morati da koristite kese čak ni kada obavite neplaniranu kupovinu.

4

5.Prebrojte koliko imate sredstava za čišćenje kuće

I, šta kažete? Koliko ste nabrojali deterdženata, tečnosti, omekšivača, osveživača, razređivača, odmašćivača… i ko zna čega još? A kad samo pomislite da ste skoro sve to mogli da zamenite sirćetom, limunom i sodom bikarbonom! Dakle, gledajte da se oslobodite hemikalija koje, za početak, nije zdravo udisati i zamenite hemijske proizvode, onde gde je moguće, prirodnim preparatima koje ćete napraviti sami.

6.Kupite peškire koji zaisa služe svrsi

Na tržištu se nude peškiri za sitne novce koji lepo izgledaju, a i meki su na dodir. A onda, opetere ruke, dva puta se obrišete peškirom, i već trećeg puta, shvatite da je peškir mokar, a i da su vaše ruke ostale vlažne. Bacate peškir na pranje, a posle petog pranja, shvatate da su se već počeli povlačiti konci i da je vreme za bacanje. Zato je pametnije kupiti peškir boljeg kvaliteta, koji je ujedno i skuplji, nego svaki čas kupovati ove koji koštaju manje, ali i manje i lošije služe.

9

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu.

Izvor: El Mueble