print 2_zpsbyf7biz9

Ideje za uređenje radnog prostora školaraca

Počela je škola i, bez obzira na to da li je vaše dete krenulo u prvi ili više razrede škole, važno je da mu obezbedite adekvatan prostor za učenje.

Budući da je to mesto u kome dete mora obavljati aktivnost koja mu vrlo verovatno nije najdraža, cilj je učiniti ga što prijatnijim, ali i funkcionalnim, kako bi se stvorila motivacija i atmosfera koja će izgraditi ljubav prema širenju vidika.

Radni kutak

Radni prostor je izuzetno bitan za uspešno učenje, jer od njega velikim delom zavisi i sposobnost učenika da se pažljivo, usmereno i bez prekidanja posveti svojim radnim zadacima.

Idealno bi bilo da svako dete ima svoju dečiju sobu, gde može na miru da se posveti učenju i domaćim zadacima. Ali, i ako deli sobu sa braćom i sestrama, bitno je da ima svoj radni sto i okruženje koje podstiče koncetraciju i koje će ga motivisati da stekne radne navike.

To mesto treba da bude mirno i prijatno, bez stvari koje detetu mogu odvlačiti pažnju.

Ako nemate odvojenu prostoriju, radni sto školarca možete postaviti u ćošak neke prostorije kako biste mu obezbedili barem nekakvu izolaciju i mirnu atmosferu za rad. U uređenje obavezno uključite i svog školarca.

girl-office-desk-white-and-blue-and-coffee

boys-study-space-green-and-light-wood

Kako organizovati prostor za učenje

Mesto za učenje ne bi smelo da bude zatrpano i neuredno, a okolni prostor potrebno je osloboditi svih nepotrebnih predmeta i uređaja koji mogu odvući pažnju i omesti koncentraciju. Od mesta učenja potrebno je udaljiti kućne i mobilne telefone, televiziju, CD i MP3/4 playere, radio i druge tehničke uređaje. Radni sto i prostor oko njega potrebno je osloboditi svih suvišnih detalja, a ostaviti samo ono što pomaže tokom učenja – sat, tablu s rasporedom, tablu za poruke i podsetnike, čašu s olovkama i bojicama i slično.

Ipak, treba biti umeren i dozvoliti detetu da kreativno koristi i organizuje svoj prostor, kako bi njemu više prijalo da tu provodi vreme. Pored stola je dobro postaviti policu ili fioke koje će služiti za držanje knjiga, beležnica i drugog radnog materijala koji se u datom trenutku ne koristi, ali može zatrebati.

Ako tokom učenja dete ustaje od radnog stola kako bi otišlo po nešto što mu je potrebno, koncentracija će slabiti. Prostor za učenje trebao bi da bude prozračan i zagrejan na ugodnu radnu temperaturu, zaštićen od ometajućih spoljnih utecaja kao što su ulična buka, zadimljenost, glasni zvukovi tehničkih kućnih uređaja, glasan razgovor i slično.

girls-office-with-polka-dot-chair

boys-study-space-blue-and-brown

Korišćenje kompjutera pri učenju

Većina radnih stolova školaraca danas ukjučuje i kompjuter. On postaje sve značajniji i upotrebljavaniji alat za učenje i uvežbavanje školskog gradiva pomoću korišćenja obrazovnih programa i sadržaja. Kombinacija učenja na klasičan način i učenja pomoću kompjutera pokazala se dobrom i preporučljivom u cilju boljeg razumevanja i pamćenja gradiva, a takav je rad i dodatno motivišući za učenike.

Kombinovanim učenjem iz raznolikih izvora usvajanje i uvežbavanje nastavnih sadržaja može se bolje prilagoditi individualnim razlikama učenika, čime im se omogućava lakše i uspešnije učenje.

Pri organizaciji mesta za učenje uz pomoć kompjutera potrebno je detetu osigurati kvalitetan monitor, a oštrinu slike i svetlinu ekrana pažljivo podesiti kako mu se oči ne bi naprezale ili iritirale. Potrebna je i odgovarajuća anatomski oblikovana stolica, visinom podešena radnoj ploči, kako bi prilikom tipkanja i korišćenja miša uz ispravno držanje tela ruke deteta u laktovima bile položene pod pravim uglom.

Dete treba podučiti i nadzirati u ispravnom držanju pred kompjuterom, kao i položaju glave i očiju na odgovarajućoj udaljenosti od ekrana.

boys-study-space-wood-desk

girls-office-blue-and-white

Osvetljenje radnog prostora

Od velike je važnosti dobra osvetljenost radnog prostora, kako za očuvanje zdravlja i izbegavanje naprezanja očiju, tako i za uspešno učenje i pamćenje. Adekvatno osvetljenje omogućava učeniku da ostane u stanju budnosti i koncentracije, čime se postiže lakše, brže i uspešnije učenje i pamćenje.

Najbolji je uticaj prirodnog svetla, ali ukoliko je položaj mesta za učenje takav da ono nije dostupno, radni sto je potrebno osvetliti kvalitetnom stonom lampom koja će osvetljavati što veću površinu svetlom najsličnijim dnevnom.

Reflektore i neonske svetiljke bolje je izbegavati jer zbog svoje jake svetlosti izazivaju pojačano naprezanje očiju. Svetlo je potrebno postaviti tako da se ne reflektuje od kompjuterskog ekrana, što uz teškoće praćenja sadržaja dodatno napreže i oči.

boys-study-space-attic

girls-study-space-white-desk-and-stool

boys-study-space-dark-desk

Izvori: www.home-designing.comwww.uredisvojdom.com

Ukoliko razmišljate o nameštaju po meri

Ili pogledajte neke od naših radova

 

1 reply
  1. mond
    mond says:

    ovo je prvi clanak na koji sam naleteo a da nema nista protiv upotrebe kompjutera u ucenju, svi daju savete da treba izbegavati to, da oni igraju igrice a mannje uce i sl. Naravno da ce igrati i igrice, ali kompjuter je danas neophodan. A kad vec imamo kompjuter neophodna je kompjuterska stolica, sve ostalo je „budzenje“ i improvizacija koja dovodi do krivih vratova i kicmi. 2) osvtlenje je vrlo vazno, slazem se sa tim, ja sam ucio pod neonkom i mislim da sam upropastio vid zbog njih

    Одговори

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>