10-13

I kad štedite, pronađite pravu meru štednje

Mi ne koristimo TikTok kao način oglašavanja i promovisanja na mrežama, ali smo doznali za jedan trik koji kruži u poslednje vreme, a na jedan veoma indirektan način ima veze sa kućom, iako ne baš mnogo sa nameštajem po meri. U pitanju je trik da, za zagrevanje svog doma, koristite sveće. Konkretno, preporučuje se stavljanje jedne ili više sveća (po mogućnosti aromatičnih da biste uživali u dobrom mirisu) ispod nekog predmeta od terakote. Navodno, ovom metodom – poznatom kao peć za sirotinju – možete zagrejati bilo koju prostoriju tokom dana, trošeći između 10 i 30 eurocenti. Zvuči neverovatno i isuviše dobro da bi bilo stvarno, zar ne?! E, fora je u tome što upravo i jeste neverovatno, a kada bi se sproveo u stvarnost, ovaj metod bi bio prilično opasna akcija. Nažalost, na TikTok-u je ovaj trik već postao viralan, a pošto nas to mnogo brine, skrećemo pratiocima Crvene Jabuke pažnju na ovo.

mesa-de-centro-de-madera-con-velas-y-plantas_00512858_7ec0e55d_900x900

Za početak, reč je o sistemu koji nosi visok rizik od požara, jer svaka nepažnja (nalet vetra, neočekivano otvaranje vrata, skok psa ili mačke…) može dovesti do toga da sveće završe na tepihu…

S druge strane, paljenje sveća u zatvorenom prostoru nije zdravo za pluća. Šta više, postoje sveće koje nikada ne bi trebalo da kupite zbog njihovog visokog nivoa toksičnosti, kao što su one napravljene sa parafinskim voskom (izvedenim iz nafte) ili one koje imaju cink, kalaj ili olovo u fitilju.

Takođe, količina energije/grejne moći voska za sveće je toliko mala da je njime veoma teško zagrejati prostoriju, tako da zapravo to i nije metoda koja daje neke dobre rezultate.

 

Postoje i drugi sigurniji i efikasniji načini da zagrejete svoj dom bez nekih većih troškova. Sada ćemo sa vama podeliti neke trikove koje i sami koristimo.

Postavite termostate u svakoj prostoriji da biste imali kontrolu nad temperaturom kuće.

Kupite prenosivo grejno telo koje ima i funkciju ventilatora pa ga možete koristiti i leti (na ovaj način ćete uštedeti i tokom leta).

Odlučite se za tople materijale kao što je drvo za podove.

Postavite dobro izolovane prozore koji sprečavaju ulazak hladnoće i izlazak toplote.

Sklonite debele zavese tokom sunčanih sati i navucite ih kada sunce zađe.

Spustite roletne u toku najhladnijih dana.

Birajte topao tekstil i nikada ne zaboravite na izolacionu moć tepiha (posebno onih sa dugim tkanjem ili onih od vune).

19

Druga opcija koju biste mogli da razmotrite ako živite u kući, uglavnom zbog dugoročne uštede, jeste da u svoj dom postavite solarne panele. Osim što su najodrživija alternativa za planetu, možete zaboraviti na račune kakve ste poznavali. Da, znamo da je u početku to prilična investicija, ali uveravamo vas da ćete vremenom povratiti taj novac i moći ćete da živite maksimalno mirno.

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

Izvor: El Mueble