portada

Dekorišite dnevni boravak u samo 6 koraka

Ne postoje dva ista dnevna boravka – i srećom pa je tako – ali ih ipak možemo svrstati u nekoliko kategorija: na manje i veće, sa manje ili više prirodnog svetla, one koji su kvadratnog oblika, pravougaone ili čak u obliku slova L…
O kakvom god dnevnom boravku da je reč, stručnjaci tvrde da postoje pravila u dekoraciji koja važe za sve. Mi ih danas sa vama delimo, a vi javite da li su vam korisni.

1

1. Uvećajte prostor

Ne mislimo na opciju lupanja zidova, za to nam, uostalom, ne treba samo dobra ideja. Mislimo na jednu manje radikalnu metodu, a to je uvećavanje prostora uz pomoć nameštaja. I ne, ne malog! Ubacite velike komade nameštaja (naravno, ne glomazne koji jedva staju u prostor) i na taj način ćete ga učiniti većim. Mali komadi, suprotno onome što mislimo, stvaraju efekat manjeg prostranstva. Isto važi i za podove koji imaju uske drvene daščice ili male pločice.
Zato što je veliki nameštaj sam po sebi nezahvalan za uklapanje u prostoriju, a mali, kako rekosmo, izaziva kontra efekat, rešenje nameštaj po meri u pomoć koga ćete maksimalno iskoristiti potencijale prostorije, ali i ostaviti joj prostora da diše.

salon-en-tonos-neutros-y-madera-con-amplia-mesa-de-centro_674x674_677e93f9

2. Svetlosti nam nikada dosta

Ključno rešenje za dobijanje efekta većeg prostora je da u prostoriju pustite svetlost. Znamo da smo vam o tome pričali, ali ovo jeste jedan od koraka koji vode ka dobrom uređenju prostora, pa ćemo ga ipak navesti.
Dakle, kako maksimalno iskoristiti svetlost? Ponovo, uz prilagođen nameštaj od zida do zida ili od poda do plafona, koji će biti izrađen od materijala koji je u istom tonu zida. Vodite računa da visoki nameštaj ne bude na strani zida gde je prozor, ili još gore, da zaklanja prozor.

Zato što je dobro osvetljenje od suštinskog značaja, veštačka svetlost igra bitnu ulogu, takođe. Takav je slučaj u svim prostorijama, a u dnevnoj sobi je svetlost još bitnija jer je ovo prostorija u kojoj se odvija društveni život. Naravno, pokušajte da ne zloupotrebljate mogućnosti veštačke rasvete, jer vam se soba može pretvoriti u, na primer, modnu pistu. Za postizanje najboljeg efekta i dekoraciju vaše dnevne sobe tako da u njoj boravite sa zadovoljstvom, svetlost treba da bude indirektna, odnosno lokalna, sa stojećim i stonim lampama koje bacaju svetlo u različitim pravcima. Ako je to moguće, neka lampe imaju podesivi intenzitet sa regulatorima. I, iznad svega, neka bacaju toplo svetlo!

entrada-a-salon-con-suelo-entarimado-y-mucha-luz_674x674_1baaabb9

3. Raspored nameštaja

Što se tiče rasporeda nameštaja i dekoracije soba, morate započeti sa velikim komadima: sa nameštajem za sedenje, komodom, stalažom, ormarićem za TV i stolom za kafu. Pored toga, morate uzeti u obzir proporcije i lokaciju prozora i radijatora kako biste pronašli najbolje mesto za postavljanje nameštaja. Kada se ti komadi postave na svoje mesto, možemo preći na sitnije detalje da bismo uobličili dekorisanje dnevne sobe: da li imate puno knjiga? Da li vam, zbog broja ukućana, treba više mesta za sedenje? Prilagodite prostor svojim potrebama pre nego što izaberete aksesoare i mali nameštaj kojim ćete dovršiti ukrašavanje prostora.

salon-en-tonos-neutros-y-accesorios-en-colores-rosa-naranja-y-malva-con-alfombra-beige-y-lampara-de-pie_674x674_de5e9b92

4. Izazov zvani pravougaoni dnevni boravak

Ako imate pravougaonu dnevnu sobu, odlučite se da je opremite plitkim i izduženim komadima. I ne ustručavajte se da napravite “pomoćni deo prostorije”, kao što je ugao za čitanje ili radni kutak.

lrectang

l rectangular

5. Važan je izbor tkanina

Prirodne tkanine su uvek pravi pogodak kada se radi o dekoraciji životnog prostora. Na primer, pored toga što prirodni materijali  imaju najbolji “odnos” sa čovekom i na njima je najprijatnije sedeti, tapacirung od prirodnih tkanina je takođe neretko i mnogo efektniji. Što se tepiha tiče, od prirodnih vlakana, preko svile, vune, do pamučnih – svi prirodni su preporučljivi.

cojines-en-coloridas-telas-con-flores-o-en-tonos-beige_674x674_d6a62289

6. Izbor boja – uslov bez kog lepota ne može

Boja u velikoj meri utiče na dekoraciju bilo koje sobe. Ako niste raspoloženi da eksperimentišete, najbolje je da se odlučite za neutralnu i smirujuću  bazu: beli plafon, svetli zidovi ili meki tonovi koji podsećaju na prirodu glavnog nameštaja. A da biste dali dinamiku prostoru, obratite se lično i direktno detaljima, oni će vam rado pomoći. Dakle, ne libite se da kao ukrase koristite vesele jastučiće, lampe, umetničke i dizajnane predmete.

salon-en-tonos-beige-con-sofa-crema-y-cojines-de-colores_674x604_c95812fa

 

Izvor: El Mueble

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>