portada

Dekoracija za početnike – saveti za svaku prostoriju

Sasvim je moguće da ćete, prilikom uređivanja doma, želeti da isti stil dekoracije izaberete za ceo dom. Mi ćemo vam reći da je i to sasvim u redu, sve dok svaka soba ima svoju svrhu i stil prilagođen prvenstveno njoj – svrsi. Drugim rečima, želimo da vam kažemo da prvo treba uzeti u obzir kako i ko koristi određenu prostoriju, pa tek onda preći na konkretan plan  organizovanja svake sobe i odabira materijala, dodatne opreme, ukrasa i raznih detalja.

Mi ćemo vam, s naše strane, dati smernice kako da razmišljate o potrebama svake pojedine prostorije, kao i o potrebama ukućana koji će u njoj boraviti. Dekoracija doma treba da odražava vaš lični ukus i stil, ali takođe mora da odgovori na određene zahteve samih prostorija.

Dnevna soba

dnevne-sobe-po-meri-80

Dnevne sobe mogu imati različite uloge i funkcije u domu. Od formalnog „salona“ koji se koristi kada dođu gosti, preko društveno-porodične prostorije u kojoj se cela porodica okuplja, zabavlja, druži, razgovara… pa do sobe za čitanje ili slušanje muzike. I kao da tih funkcija nije već sasvim dovoljno, u današnje moderno doba, dnevna soba je često samo deo prostora koji deli sa kuhinjom i trpezarijom.

Zato je prvenstveno važno da razmotrite koje će biti centralno mesto vašeg dnevnog boravka. Kad kažemo centralno, mislimo na mesto okupljanja ukućana i gostiju, na oblast u kojoj će se voditi razgovori i odvijati društveni život. Vaš izbor nameštaja u dnevnom boravku treba prvenstveno da zavisi od ovog elementa. Tek onda možete da pređete na detalje kao što je lokalna rasveta, biranje tepiha, slika i ostalih detalja.

Spavaća soba

spavaca

Trećinu svog života provedemo u spavaćoj sobi, pa bi trebalo pažljivo razmotriti strategije kako bismo od nje napravili mirno mesto. Evo kako treba početi: odabirom kreveta, dušeka i jastuka! Verujte da će vam ta investicijia biti isplativa čim prvi put utonete u san.
Zatim je važno da birate nameštaj koji ne opterećuje prostor, a u kome možete skladištiti stvari – što više, to bolje.
Izbor boje je takođe važan za spavaću sobu – ako ste jutarnji tip, birajte svetle boje, a ako ste noćna ptica, odlučite se za nešto tamnije nijanse. Osvetljenje spavaće sobe je važno za dobro raspoloženje, ali ne samo za to. Birajte svetlost koja vam prija dok čitate, a koja vas ipak neće rasaniti.

Dečja soba

decija-soba-po-meri-u-poreckoj-2-1030x687

Za dekoraciju dečijih soba, i dalje je uobičajena praksa da se koriste teme koje su tradicionalno dodeljivane dečacima i devojčicama, iako su danas roditelji sve više raspoloženi da razmotre ideju pravljenja dečje sobe u tonovima, motivima i temama koji su rodno neutralni.

Dečja soba, u svakom slučaju, treba da ostavlja prostor za igru, da ima nameštaj koji je funkcionalan i neopterećujući i, naravno, da bude vesela.

Kupatilo

kupatilo-po-meri-za-odrasle-5

Da li želite da svoje kupatilo pretvorite u elegantnu banju, da ne kažemo spa? Onda se posvetite sledećim elementima: kako ga učiniti finim i sofisticiranim, i kako odabrati tuš kabinu, pločice, lavabo, ogledala, osvetljenje i dodatnu opremu. Za mala kupatila dodatno važi još jedan izazov, a to je: kako ga ukrasiti da bi izgledalo veće.

Pošto je renoviranje kupatila obično veoma zahtevna investicija, mi vam savetujemo da ne radite mnogo toga na svoju ruku, već da e konsultujete sa ekspertima. U svakom slučaju, za šta god da se odlučite, važno je da znate da ono mora biti po vađoj meri i po merama prostora kojim raspolažete.

Kuhinja

kuhinja

Kuhinja može biti skupa prostorija za preuređivanje, tako da je izuzetno bitno da pažljivo planirate ovaj projekat. Ako vam kompletna reforma nije trenutno u planu, onda znajte da su neki koraci ipak ostvariljivi, a ujedno su i neophodni za ovu prostoriju. Evo šta smatramo prioritetima: krečenje, i generalno čišćenje, podešavanje svetlosti tako da prija prvenstveno članovima domaćinstva koji spremaju hranu. Zamena slavine, sudopere… Kao što i sami vidite, sve se svodi na higijenu i zdravlje ambijenta, jer u kuhinji to i jeste najvažnije.

Trpezarija

 

trpezarija

Trpezarijski sto je centralni deo trpezarije, tako da su njegov izbor i postavljanje važni faktori prilikom uređenja ove prostorije. Izbor pravog nameštaja može biti posebno važan za malu trpezariju. Drugi važni elementi za razmatranje su stolice i luster jer vam pomažu da definišete svoj stil, kao i da date željeni ton prostoru u kome obedujete.
Predsoblje

hodnik-u-dimitrija-tucovica-2

 

Izvor: The Spruce