Čišćenje kao terapija opuštanja moguća je misija

Sređivanje kuće može biti prečica u vašoj borbi protiv anksioznosti. Često je izgled našeg doma odraz našeg stanja uma. Ako je vaš život u haosu, teško da vam kuća može biti čista. I obrnuto. Znamo da emocionalni procesi zahtevaju vreme, ali šta ako se suočite sa njima kroz drugu komunikacijsku posudu? Istraživanje objavljeno u Biltenu o ličnosti i socijalnoj psihologiji posmatralo je nivoe hormona stresa kortizola kod 60 učesnica. One koje su svoje domove opisale kao neuredne i stresne bile su depresivnije od onih koje su ih opisale kao uredne i čiste, i imale su veće skokove kortizola tokom dana. Uredna kuća pomaže da vam bude bistar um.

kuhinja-po-meri-a-blok-1

Evo kako se to postiže:

1.Ne shvatajte čišćenje preozbiljno

Ako ćete čistiti da biste smanjili anksioznost, nema mnogo smisla da vas samo čišćenje opterećuje. Zaboravite one reklame u kojima će nas neočekivani posetioci procenjivati po količini nagomilane prašine ili neopranog suđa. Sada ćemo mirno, bez žurbe i očekivanja, da se suočimo sa zadatkom. Cilj nije soba za časopise, već uživanje koje proces može da izazove.

2.Prekinite krug

Bezvoljni smo, ne brinemo o kući. Haotična kuća nas tera da se osećamo krivim i kažnjavamo sebe razmišljajući o tome zašto nismo u stanju da održavamo kuću u redu. Postajemo bezvoljni. Izađite iz te spirale koja je od samog početka apsurdna: kuća nije čista i to je jedina istina, a ona nema veze sa sposobnošću i kapacitetima čišćenja.

3.Uključite sva čula

Izaberite bilo koju od plejlista koje nudi, recimo YouTube: muziku za čišćenje, pesme koje govore o dekoraciji ili melodije za elegantnu kuću. Važno je da vas motivišu i podižu. Tokom terapijskog čišćenja mora se voditi računa i o ostalim čulima, a ne samo o čulu sluha. Čulo mirisa i čulo vida takođe žele da se pridruže zabavi. Ovo možete postići sa prirodnim svetlom koje možete dobiti: njegovo prisustvo je usko povezano sa raspoloženjem, pa podignite roletne i razvucite zavese. Takođe morate otvoriti prozore: kuću treba svakodnevno provetravati najmanje 5 minuta. Neka energija teče. A uz aroma difuzor sa esencijalnim uljima kao što su menta ili eukaliptus moći ćete da produžite osećaj pročišćavanja vazduha.

4.Samo osnovno, draga metodo Kondo zvana „Da li mi ovo donosi radost?“

KonMari metoda predlaže da se to zapitamo o svakom predmetu u našem domu. Otkrićemo da možemo bez oko 70 odsto svojih stvari. Koja je poenta užasne stolice vašeg bivšeg koja još uvek stoji u dnevnoj sobi ili držanja poklona onih rođaka koje ne podnosite?

 

5.Odakle i kako da počnete?

Kada je cela kuća u haosu, problem je upravo u tome što čišćenje može privremeno dovesti do još većeg haosa. Na primer, ako ispraznimo orman da bismo ga dubinski očistili i detaljno sredili. Rešavanje titanskog zadatka može biti previše zastrašujuće, zbog čega profesionalni organizatori preporučuju da počnete od zadatka zvanog pranje veša: ako možemo da stavimo mašinu za pranje veša na pun gas i da nastavimo dalje sa zadacima, već se osećamo produktivnije. Takođe, dobro je da zacrtate sebi po jedan zadatak u danu, a ne da se polomite čisteći sve odjednom.

decije-sobe-za-devojcice-2

Ovo su bili samo neki od trikova koji vam mogu pomoći da čišćenje kuće ne bude izvor stresa, već naprotiv, da ima terapeutska dejstva. Naravno, trikova ima mnogo više, a poenta je da nađemo ono što nama najviše prija, to jest, što nam olakšava život.