portada

Četiri pogrešna izbora prilikom pravljenja sitnih izmena u stanu

Svima se dešava da požele da naprave neku promenu u stanu, a da to ne podrazumeva izbijanje zidova ili pravljenje novog nameštaja. To je sasvim u redu, no ma kako minimalne, kratkoročne ili neopterećujuće za budžet te promene bile, treba voditi računa o tome da one zaista doprinesu lepšem i lagodnijem životu.

Pre nego što dekorišete svoj dom, vrlo je česta pojava da pretražujete na internetu, po časopisima  ili na sajtovima prodavnica nameštaja i gledate najnovije trendove u ovom trenutku. I sve to što pronađete zaista i mogu biti lepi i korisni saveti, ali pod uslovom da odgovaraju vašem životnom stilu. Da bismo vam pomogli da donesete dobar izbor, mi smo napravili jednu sličnu, a ipak potpuno drugačiju pretragu. Naime, istraživali smo koje su to najčešće male izmene u enterijeru zbog kojih se kasnije stanari kaju. Evo do kakvih smo rezultata došli:

1. Tekstili poput somota i pliša… rizik ako imate malu decu ili kućne ljubimce

Moguće je da želite da svojoj kući dodate malo elegancije, a prekrivači, jastuci i navlake od pliša, somota i sličnih materijala mogu da doprinesu takvom efektu.  Sasvim ste u pravu, ali ako imate malu decu ili kućne ljubimce, izbegavajte da koristite određene materijale ili tkanine. Ovo posebno važi za sve koji planiraju da promene tapacirung na foteljama, sofama, stolicama … Neosporno je da ovi materijali daju poseban šarm našem domu, ali ako imamo pse ili mačke rizikujemo da nam nameštaj za sedenje bude pun dlaka ili ogrebotina.

Sličan je slučaj i ako imate malu decu. Gore napomenuti materijal će vam samo zadavati više briga i moraćete ozbiljnije da se bavite čišćenjem. A to vam sigurno ne treba, pored svih roditeljskih obaveza.

animals

2. Izbor biljaka u stanu

Jedan od najjačih trendova u poslednje vreme je ukrašavanje enterijera prirodnim elementima. Sećate se rustićnog  i rou stila o kojima smo vam pričali u prethodnim blogovima? Zato često, onima koji žele da naprave korak ka prirodi u stanu, kupovina ukrasnih biljaka deluje kao najlakši i najefikasniji potez. Ipak, budite pažljivi. Pre nego što se oldučite da unesete biljku u svoj dom, osvrnite se i obratite pažnju sa to koliko svetlosti raspolaže prostor u koji  želite da unesete cvet.
U zavisnosti od količine prirodnog svetla u stanu, donesite i izbor o uzgoju određene biljke. Dobra stvar je što imate veliki izbor biljaka, a svaka se na određen način prilagođava svetlosti koju vaš dom poseduje.

Naravno, ako pripadate ljudima kojima nekim čudom i kaktus uvene, onda nemojte ni pokušavati da na ovaj način osvežite dom, jer ili ćete uvek imati poluuvele biljke, ili ćete potrošiti mnogo novca stalno kupujući nove. Uostalom, biljke su živa bića, pa je red da budu negovane, a ne zapostavljane.
plants

3. Boja zidova – jedna od bitnijih odluka

Jedna od bitnijih odluka koju donosimo prilikom dekorisanja kuće je boja zidova. Često se dešava da baš na taj način želimo da napravimo promenu, jer smatramo da ćemo se dogodine lako vratiti na staro. Ipak, pre krečenja, treba razmisliti o tome da li će se ta boja slagati sa već postojećim nameštajem. Pored toga, pre nego što se bacite na krečenje, razmislite da li će vam ta boja dosaditi ili postati iritantna već u roku od mesec dana. Na primer, džaba vam što je ljubičasta hit 2018. ako ne odgovara vašem senzibilitetu.

wall

4. Ukrašavanje zidova slikama 

Ukrašavanje doma umetničkim delima jeste jedan od najlepših i najefikasnijih načina da nešto promenite u svom ambijentu. Ipak, ako se odlučite za ovaj vid promene enterijera, imajte u vidu nekoliko faktora: veličina slike u odnosu na zid, jer ne sme biti ni premala ni prevelika, osećaj koji vam stvara ta slika dok je posmatrate i simbolika koju ona ima. Tek ako su sva tri faktora zadovoljena, možete na ovaj način uneti nešto novo u svoj dom.

pexels-photo-p

Ovo bi bile najzastupljenije male greške koje pravimo u želji da osvežimo dom, a koje nam kasnije mnogo smetaju. Sigurni smo da ima još detalja koji nekima od vas znače možda čak i više od ovih koje smo mi naveli. Ako je tako, pišite nam i podelite savete koji će nam svima biti od koristi :)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>