estilo-bohemio-salon

Boho stil u dekoraciji enterijera

Kao što nam je svima poznato, boho stil se veoma razlikuje od stilova koji su prisutni u većini domova. Moramo priznati da ovaj stil ima jednu posebnu draž i daje specifičnost onima koji ga neguju.

U ovom blogu ćemo se posvetiti dekoraciji enterijera u boho stilu, videćemo koji  su omiljeni elementi i boje ovakvog načina života, jer u biti svakog stila stoji sakriven drugačiji način života.

U ovom slučaju je odnos uređenje doma – životni stil još izraženiji, jer sami koreni boho stila ukazuju na jednu malo dublju vezu: podsetimo se da se stil zove boho jer su ga začeli i negovali boemi – ljudi koji su odbacili tradicionalna pravila i moralne standarde i čiji je stil života bio potpuno drugačiji od većine.

estilo-bohemio-clasico

Boje boho stila

Boho stilu su bliskiji mekani i prirodni tonovi kao što su braon, narandžasti, beli ili zeleni, dok su intenzivne i „glasne“ boje manje zastupljene. Dakle, na ovoj slici možete videti da se boje koje su korišćene za dekorisanje osciliraju oko prirodnih tonova. Za razliku od ovog stila, boho šik je stil koji se malo drskije ophodi prema kombinacijama i u njega se uklapaju moderni  elementi, kao i intenzivne i jake boje.

estilo-bohemio-interior

Dekorativni detalji u boho stilu

Dekorativni detalji boho stila koji se najčešće koriste su jastučići koji ukrašavaju fotelje i sofe, koji obavezno treba da sadrže orijentalne motive. Ako se pitate zašto su jastuci neophodan detalj, to je zato što je boho stil treba da poziva na uživanje, lenčarenje… uostalom, na boemski život. A ako se pitate zašto baš orijentalne motive, odgovor je zato što oni asociraju na daleke svetove, na drugačije i nepoznato.

estilo-bohemio-hogar

Takođe su veoma prisutni tepisi sa istim motivima, prekrivači za nameštaj za sedenje, zavese umesto vrata, a ponekad čak možete videti i i zidove i nameštaj tapacirane u somot ili neki drugi deblji materijal.

estilo-bohemio-interior-casa

Biljke i boho stil

Da bi boho ili boho šik stil bio potpun, moramo ukrasiti dom raznim biljkama. Ovde ne važi pravilo „manje je više“ tako da slobodno pustite sebi slobodu i napunite stan velikim, srednjim, malim, biljkama koje cvetaju i onima koje ne cvetaju. Okačite puzavice da vise sa plafona, stavite lozice na police, jer ovde je na snazi deviza „što više, to veselije“.

estilo-bohemio-decoracion

Nameštaj u boho stilu

Što se tiče nameštaja, možda ste primetili da neki komadi pripadaju vintaž stilu što daje retro izgled ovom enterijeru. U svakom slučaju, boho dekoracija  dozvoljava kombinaciju stilova u nameštaju, pa možete do mile volje kombinovati komode, sanduke, stočiće, kredence, police… od minimalistčkog do skandinavskog stila.

estilo-bohemio-moderno

Boho zidovi

Još jedna stvar koju ste sigurno opazili je da su u boho dekoraciji često prisutni keramički komadi: dekorativni tanjiri, fotografije i skulpture. Pored visećih detalja od keramike, ako volite slike ili umetnička dela, ovaj stil će vam biti više nego zahvalan ako ih uvrstite u svoj dom.

moda-bohemia-pared

Boho šik

Trenutak je da naglasimo da je boho šik varijacija boho stila, a da su mu glavne karakteristike luksuzni detalji, jake i zapanjujuće boje i, uvek kada je moguće, stvaranje kontrasta.

estilo-chic-sala-de-estar

Od boho do boho šik stila

Da bi boho šik bio drugačiji, osim gore navedenih razlika, postoje još poneke sitnice – ili možda krupnice koje ga definišu:
Boje koje se najčešće koriste u boho čik stilu su nijanse crvene i ljubičice, boja smaragda i safira, a u dekoraciji su prilično zastupljeni  metalni i stakleni detalji . Ogledala se takođe poželjni elementi dekoracije.
Svi ovi elementi služe da nas odvedu u daleke predele, gde žive kulture različite od onih koje su nam bliske.

moda-boho-dormitorio

 

Nadamo se da smo vam makar malo približili ovaj stil i pomogli da ga razumete, pre nego što se odlučite da svoj dom ovako uredite. Trenutak je da napomenemo da je sasvim u redu da dekorišete svoj dom i „na prelazu između dva stila“, uzimajući i iz boho i iz boho šik stila one osobine koje vam se dopadaju. Jer, vaš dom – vaše pravo na uređenje!

Izvor: El estilo bohemio

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>