Blagodeti kuhinje sa otvorenim policama

Mišljenja o otvorenim policama u kuhinji su različita. Nekima se ovaj trend sviđa i vole da izlože svoje lepo posuđe, kao i da izraze svoju kreativnost kroz obične stvari koje držimo u kuhinji.

Drugi se groze otvorenih polica, zbog prašine, prljavštine, buba, ili još gore od svega, nereda. Da li su ova protivna mišljenja vredna razmatranja? Jesu. A da li su razlog da odustanete od ovog dizajnerskog rešenja?  Apsolutno da ne.

Ako se naprave kako treba, otvorene police imaju dvojnu funkciju, služe i kao prostor za držanje stvari, ali i kao dekor. Čine da lakše nađete i dohvatite posuđe koje najčešće koristite. Daju potpuno novi izgled stvarima koje već imate u kuhinji.

1. Izvucite najbolje od onoga što najčešće koristite

Tanjiri, činije, čaše i šolje – stvari koje koristite svaki dan treba da budu oni koji igraju glavne uloge na policama. Ne samo da će ovo olakšati vaš život na dnevnom nivou, već takođe radi protiv najveće primedbe upućene otvorenim policama: prašine i druge prljavštine koja nalazi put do posuđa. Stalna upotreba će ih držati čistim, jer većina tih stvari prođe kroz sudoperu ili mašinu za sudove tokom nedelje. Pozicioniranje otvorenih polica dalje od šporeta će sprečiti hvatanje masnoće.

2. Napravite reorganizaciju

Svima nam fali još organizacije kada je kuća u pitanju, zar ne? Ostavite se sređivanja ormana ovaj put i preorijentišite se na kuhinjsku kolekciju. Da biste izložili svoje posuđe moraćete da prođete kroz sve artikle i razvrstate šta je za izložbu, šta za zatvoreni prostor, a šta za poklanjanje. Ovo je dizajnerski način poručivanja da treba da se ratosiljate stvari koje ne koristite.

3. Prigrlite jednostavnost

Otvorene police dobijaju lošu reputaciju, jer smo skloni da povežemo stvari koje su umetnički aranžirane sa nečim nepraktičnim ili teško održivim. Ali vi možete napraviti svoje otvorene police na način koji ima smisla za vas. Nabavite hoklicu ako vam je potrebna da dohvatite više police. Napravite ih tako da vam budu praktične, i promenite ih ako nisu. Na kraju krajeva, na ovaj način kako su organizovane kuhinje u restoranima (a njima je u prioritetima da kuvanje bude lako).

4. Napravite mesta za ružnjikave stvari

Iako treba da organizujete stvari i izbacite ono što ne koristite, to ne znači da treba da se odreknete šerpi i lonaca koji nisu za izložbu, ali su vam vrlo korisni. Samo morate da napravite mesto i za ovakve stvari. Najbolje je da kuhinja bude kombinacija otvorenih i zatvorenih elemenata.

5. I za teške i kabaste stvari

Naravno da nećete staviti na otvorene police stvari kao što su blenderi, tiganji, plehovi i razn lonci. Za njih sačuvajte donje delove elemenata, gde se ipak ne vide a lako ih dohvatate.

6. Izložite svoj omiljeni servis

Otvorene police su način da dekorišete sa svojim posuđem. Veike su šanse da volite servis koji ste nasledili od bake ili dobili na venčanju i ovo je prilika da dobije svojih 5 minuta slave. Ako ga ne koristite svakodnevno, već u svečanijim prilikama, možete ga staviti na više police. Igrajte se s bojama i šarama, to je i vaših 5 minuta.

7. Izrazite svoj umetnički senzibilitet

Otvorene police ne bi trebalo da izazivaju stres, već da inspirišu na kreativnost. Najbolja stvar kod njih je što možete da ih personalizujete uz pomoć malih dekorativnih predmeta. Kuvari, vaze, biljke, sve su to jednostavni načini da začinite svoju kuhinju. Možete čak i menjati detalje sa promenom sezona ili raspoloženja. A možete i kreirati svoju izložbu po bojama ili samo u jednoj boji.

Šta vi mislite o otvorenim policama? Ako ih imate šta držite na njima? Ako nemate, da li biste zamenili njima svoje zatvorene elemente?

Izvor: www.freshome.com