04aed6cfb0ce83ef9fab6e4cb5dca3b1

Kako da sami napravite osveživač prostorija na bazi eteričnih ulja

Svi volimo da nam dom prijatno miriše. Nije ni čudo, jer prijatni mirisi nam pomažu da se osećamo bolje, a poneki čak i značajno utiču na naše zdravlje.

Toga su svesni i razni proizvođači osveživača vazduha, pa su nam napravili čitav arsenal aroma i mirisa koje možemo kupiti u bilo kojoj drogeriji. Pošto su mišljenja na temu ovih proizvoda podeljena (neki misle da su štetni po disajne organe, neki da su štetni po kožu…) mi smo odlučili da sa vama podelimo jedan recept kako da napravite potpuno prirodni osveživač vazduha. Prirodan je jer ćemo, da bismo ga napravili, kao bazu koristiti eterična ulja i alkohol od 96º, isti onaj koji se koristi i u industriji parfema.

lavanda

Koje su razlike između eteričnog (esencijalnog) ulja i aromatične esencije?

Eterična ulja se dobijaju različitim metodama ekstrakovanja nekog dela biljke kao što su koren, kora, cvet … i stoga imaju i miris i sva terapeutska i medicinska svojstva tih biljaka. Tako imamo esencijalna ulja ruzmarina, lavande, bora, čempresa, mente, a tu su i esencijalna ulja agruma, kao što su esencijalno ulje od limuna, narandže, mandarine …

S druge strane, aromatične esencije su sintetičke aromatične supstance koje, gotovo identično i savršeno, imitiraju odgovarajuće arome. Zbog toga možemo pronaći aromatičnu esenciju ruzmarina, lavande, žvakaće gume, želea, čokolade …
Sada, kada razumemo razliku između esencijalnog ulja i aromatične esencije, možemo nastaviti.

Kada budete pravili osveživač prostorija za vaš dom, izaberite dva eterična ulja čiji se mirisi vama dopadaju, a mi smo se odlučili za nama omiljena eterična ulja od lavande i limete.

Dakle, da počnemo. Potrebni su vam sledeći sastojci:

1. 10ml (oko dve kafene kašičice) eteričnog ulja od lavande
2. 10ml eteričnog ulja od limete
3. Alkohol 96º
Pored navedenih sastojaka, biće vam potrebna i bočica sa sprejem. Možete kupiti, u nekoj od radnji koje prodaju sve i svašta, flašicu sa pumpicom koja podseća na stare parfeme, a možete i improvizovati i iskoristiti onu koja vam je ostala od aktivnog kiseonika, ili bilo kog drugog bezmirisnog preparata.

bocica

Prvo pomešajte eterična ulja i ostavite ih da odstoje sedam dana, da bi se pomešale i stopile arome, a nakon sedam dana, ovoj mešavini dodajte 80ml već pominjanog alkohola. Zatvorite bočicu i  mešavinu ostavite da odstoji još 20 dana. U toku ovog perioda, alkohol će izgubiti svoj miris, stopiće se sa aromama eteričnih ulja i njegova jedina funkcija će biti da prenese mirise lavande i limete.

Nakon 20 dana, sve što treba da uradite je da počnete da koristite ovaj osveživač prostorija i uživate u svojim omiljenim mirisima J

limun

Imajte u vidu da različiti mirisi podstiču različita stanja, pa u skladu sa tim šta želite da postignete, birajte sastojke. Na primer, lavanda i kantarion opuštaju, agrumi podižu nivo energije, menta i eukaliptus bude aktivnost, a i pomažu vam da “prodišete”.

Uživajte!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>