decoterapia

DEKOTERAPIJA – neka vas vaš dom usreći

Više dekoracije, a manje prozaka: kako primeniti otkrića neuropsihologije na temu životnog prostora i urediti ga tako da istovremeno poboljša i vaše raspoloženje i izgled vašeg doma.

Sama pomisao da uđete u kuću i zatvorite vrata iza sebe trebalo bi učini da se osećate dobro. I tačka. Ako to nije slučaj, a uzrok nije neka iznenadna situacija (u kuću vam je ušao tigar koji je upravo pobegao iz zoološkog vrta, ušli ste u tuđu kuću, u predsoblju vas čeka stranac koji je uperio pištolj na vas, itd.), iskreno vam savetujemo da uklonite sve prepreke koje ne pomažu da se u domu osećate najbolje. Ako ne znate šta je potrebno da se to desi, i samo znate da bi vaš dom trebalo da bude vaš hram, utočište i vaš punjač baterija, mi vam možemo pomoći.

deco1

Nešto škripi, a ne znate šta. Možda ne primenjujete osnovna pravila za postizanje vizuelnog mira, ona pravila koja dekorateri i dizajneri enterijera uče u školama i kroz praksu, a to su ista pravila koja zagovara  neuroarhitektura- disciplina koju usvajaju i najveći portali za iznajmljivanje nekretnina prilikom opremanja stanova, među kojima prednjači Wimdu.  Prema zagovornicima ove teorije, nervni sistem reaguje različito u zavisnosti od toga kako izgleda njegovo fizičko okruženje. Rezultati raznih istraživanja na ovu temu su bili primenjeni, a i dalje se primenjuju u izgradnji bolnica i rehabilitacionih centara, kao i na mnogim radnim mestima, sa ciljem da povećaju produktivnost radnika. Samo sedam dekorativnih odluka može pomoći da se osećate bolje. Neke od njih već primenjujete, neke još uvek ne, a mi vam ih sada predstavljamo sve zajedno, jer ne koštaju previše, a mogu imati umirujuće dejstvo.

1.Sve na svom mestu

Donošenje odluka, bilo kojih odluka, je veoma složen proces koji uključuje nekoliko oblasti mozga. Tokom dana, mini dileme se akumuliraju sve dok ne izazovu ono što stručnjaci nazivaju zamorom odlučivanja, mentalnom iscrpljenošću koje nismo ni svesni, ali koja nas dovodi do naručivanja pice umesto kuvanja. Sve to samo zato što ne moramo da razmišljamo o tome šta da večeramo. Napravite stvari lakšim i oslobodite mozak makar od odlučivanja kada ćete sređivati stan, održavajući osnovni poredak: držite se rutine čišćenja, odmah bacajte neželjenu poštu, vraćajte stvari na mesto odmah nakon korišćenja. Nije teško, a olakšaćete sebi život.

piso ordenado

2. Živele obline

U istom Vimduovom izveštaju otkrili smo da je istraga Harvardove medicinske škole dovela do zaključka da oštri oblici izazivaju u ljudima osećaj opasnosti i stoga dobijamo negativan emocionalni odgovor. Takođe, studija sa Univerziteta Kalifornije pokazala je da dekoracija zaobljenih oblika dovodi do veće aktivnosti mozga i da obli predmeti aktiviraju pozitivne emocije. Iz ovog izveštaja možemo izvući dva zaključka: prvi je da se na američkim univerzitetima apsolutno sve  istražuje, a drugi, u vezi sa ovom temom je da oštri uglovi nisu dobri za dobro raspoloženje.

curvado

3. Prilagodite se suncu

Biološki sat sledi cirkadijalni  bioritam, to jest vaš metabolizam, kapacitet mozga i sve te aktivnosti koje usporavate u tokom noći, stimulišu se i rastu sa izlaskom sunca. Drugim rečima, bićete umorni od čitanja sa tableta, kompjutera i mobilnih telefona i ti aparati bi trebalo da budu izbačeni iz spavaće sobe. Znamo da deluje kao nemoguć zadatak, ali zašto ovo ne biste probali bar na neko vreme? Kad padnete u iskušenje da virnete u telefon, setite se da veštačko osvetljenje ometa vaše normalne noćne funkcije. Hrabrijima savetujemo da odu korak dalje i da dozvole sunčevoj svetlosti da ujutru uđe u spavaću sobu.

4. Sve što raste i treba da raste

Takođe u Vimdu tvrde da ljudska bića imaju instinktivnu vezu sa drugim živim bićima, kao što su biljke. Nekoliko istraga je otkrilo da biljke u kući, uključujući fotografije pejzaža, smanjuju stres i poboljšavaju koncentraciju. Ako mislite da je tu kraj istraživanjima, varate se! Ima toga još: prema NASI, ima biljaka koje su efikasnije za pročišćavanje vazduha od drugih, a neke koje među njima prednjače su: Fikus, Svekrvin jezik, Tigrov jezik, Sansevieria, Kineska palma, Dracena, Zlatna puzavica.

plantas

5. Drage uspomene

Psiholog Džon Zejzel, koji dizajnira terapeutsko okruženje za mentalno bolesne kroz svoju kompaniju (Hearthstone Alzheimer Care), objašnjava sledeće: „Ako pacijentima koji boluju od Alchajmera pružimo vizuelne podsetnike kao što su fotografije, portreti, suveniri, pokloni, i ako ih postavimo tako da se nalaze na početku i na kraju prostorija, možemo im pomoći da se osećaju sigurnije. “ Na isti način, svaki čovek, bez obzira na godine i stanje uma ili duha, kada pogleda oko sebe i vidi „dokaze o tome ko je, i o tome šta je doživeo, knjige koje je pročitao, projekte na kojima radio, magnet koji je napravio… oseća se povezanim s tim okruženjem“, dodaje on. Zato se okružite uspomenama na lepe događaje sa dragim ljudima.

detalles

6. Hrana je majka

Za Zejzela i njegovog partnera Greja, kuhinja uvek mora da bude u centru kuće. „Vreme provedeno u kuhinji  je mnogo više od pukog pravljenja i uzimanja hrane, ono nas vraća primarnom osećanju utočišta i zaštićenosti, a ove funkcije su socijalne i terapeutske prirode. Grej dodaje da u idealnoj kuhinji  treba da postoji samo jedan zid iza vas, dok je ostatak prostora otvoren da biste mogli da se družite sa ostalim članovima porodice dok spremate  hranu. Zejzel objašnjava zašto: „Nakon napornog i stresnog dana, iako ste pobegli od vreve, vaš mozak i dalje proizvodi adrenalin i kortizol, hormone stresa, ali kad vidi šta se dešava , oseća više samopouzdanja i kontrole nad situacijom. Tada oksitocin ( hormon ljubavi) i serotonin (hormon zadovoljstva) imaju veće šanse da budu oslobođeni.“

cocinaenelcentro

7. Soba s pogledom

Idealno je imati veliku baštu (nema potrebe za sociološkim istraživanjima da podrže ovu teoriju), ali kako to nije uvek moguće, dobar prozor ili balkon takođe doprinose dobrom raspoloženju. „Jednostavno, čak iako nemate spekakularan pogled iz sobe, osećaj koji imate kad vidite otvoren prostor ispred vas i kada znate šta se tamo nalazi, doprinosi  opuštanju i čini da se osećate kao vlasnici situacije“, kaže Zejzel.

habitacionconvistas

 

Izvor: revistaad.es

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>