fb

9 ovogodišnjih najlepših dekorativnih trendova

Ova godina nam je donela razna iznenađenja, ali što se dekoracije enterijera tiče, nema nekih specijalnih vratolomija. Reklo bi se da skoro ništa novo nije iznedrila.

 

Ipak, mi smo prikupili 9 najatraktivnijih dekorativnih trendova koji su hit ove, 2020. godine. Videćete, ima svega:  od pomame  za eko i prirodnim, preko japandija ili oživljavanja neutralnih tonova do neobičnih zidova. Pogledajte šta vam je srcu najbliskije i odlučite se da nešto od toga unesete u svoj dom.

Dobra stvar je i u tome što će svi ovi trendovi biti aktuelni i naredne godine. Dakle, kako se predviđa, u pitanju su deko trkači na duge staze.

 

1.Japandi stil – kombinacija koja već neko vreme traje

Šta se desi ako pomešamo bezvremensku eleganciju japanske estetike sa modernim stilom skandinavskog dizajna? Japandi se desi, hibridni trend koji ujedičnjuje najbolje od oba stila. Japanska crta minimalizma mu daje elegantnu i čistu svedenost, a toplinu dobija zahvaljujući rustikalnoj noti skandinavskog stila. Prostorija u kojoj je zastupljen ovaj stil je obogaćena prirodnom bojom koju donosi estetika Japana pa se tako neutralni i beli tonovi skandinavskog stila ne čine hladnim i sterilnim.

1 japandi stil

2.Zidovi sa karakterom

Uz lajsne, lamperiju, tapete – papir sa tekstilnim efektom i dalje je jak trend ove godine. Ko možtem neka se opredeli za drvene obrade, geometrijski dizajn,  krečenje u geometrijskom stilu… Jer, došlo je vreme da zidovi više ne budu puka potpora i da se pretvore u veoma aktivan aspekt uređenja naših kuća. Kao dodatni bonus, trend nam daje mogućnost raznih kombinacija: različite boje zidova, kombinacija krečenja i tapeta, fototapete, lamperija na jednom zidu… Birajte šta vam volja!

2 personal zid

3.Neutralne boje – moderne kao uvek

Neutralni tonovi se vraćaju, mada u suštini nikad nas i nisu potpuno napustili. Ali ove godine, kao novost, prisutni su kao trendi boje. Naročito jedna: bež. Ako je prošle godine jedna od neutralnih boja bila siva, ove 2020., trendovima vlada bež. Ne iznenađuje što jedan ovakav klasikk ujedno postaje i moderan, jer ova boja sve prostorije kuće ispunjava mirom, toplinom i spokojnom vezom s prirodom.

3 neutralne moderne boje

4.Eko i deko

Prirodni, održivi i s minimalnim utroškom resursa – u pitanju su stilovi koji  ne predstavljaju samo dekorativni trend, već čine sastavni deo životnog stila. I ove godine, biće veoma popularne tkanine sa 100% organskim tekstilom, nameštaj od recikliranog drveta, završne obrade od prirodnih materijala, dosta prisustva biljnih vlakana…

4 eko i deko

5.Dizajnerske lampe

U skladu sa ovogodišnjim trendovima, štedljivim sijalicama i prirodnim vlaknima, od ove godine oa nadalje, očekuje se da će lampe igrati vodeću ulogu u dekoraciji. Ali, imaće jednu novinu: obline. Ponovo ćemo videti povratak zaobljenih oblika koji stvaraju osećaj pokreta, dinamike i vitalnosti; inspirisan Art Deco-om.

5 dizajnirane svetiljke

6.Pliš i somot opet u sedlu

I jedan i drugi tekstil su se vratili još pre par godina, ali to ne znači da će se ove godine povući sa scene. Izgleda da se trend seterima dopada efekat koji imaju meka tekstura i sjajna površina ovih materijala, kao i uticaj koji imaju na prostoriju: da odiše elegancijom i luksuzom. Ne bojte se da unesete ove materijale u moderno okruženje jer, iako su „klasičari“ u duši, i pliš i somot oplemenjuju i moderne prostorije.

6 pliš

7.Bez plastike i bez otpada (ili, po Vuku: zero waste)

Obnovi, recikliraj, ponovo upotrebi.
Ova tri imperativa snažno preovlađuju u svetu dekora. Ne radi se samo o restauraciji nameštaja kako bi mu se dao još jedan život i nova/stara upotreba, već je trend da se što je moguće više smanji plastika u našim kućama u korist platnenih vreća, tepiha od prirodnih vlakana, drvenog nameštaja, pribora od bambusa, a da u kuhinji prednjače keramičke, zemljane, glinene i staklene posude.

7 bez plastike i ekonomični zero waste

8.Crne kuhinje

Videli smo da su ove kuhinje bile trend tokom prethodne godine, a najavljujuse i za sledeću. Nije crna dominantna boja samo kada se radi o nameštaju, već  u izboru radnih ploča, sudopera, aparata i slavina.

8 crne kuhinje

9.Topli minimalizam

Otkako se u kuće vratio princip „manje je više“ on iz njih ne izlazi. Prostorije su se oslobodile suvišnog nameštaja koji jede prostor, a klijenti se sve više opredeljuju za višenamenski nameštaj, funkcionalan, lep i po meri. To nas ne iznenađuje jer je dekor je u skladu sa minimalističkom filozofijom koju proklamuje Mari Kondo (i njoj slični) a koja se sjajno uklapa u koncept slobodog, jednostavnog i lakog života.

9 topli minimalizam

 

 

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

 

Izvor: El Mueble

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>