32

9 genijalnih ideja koje male stanove čine funkcionalnijim

Mali stanovi su naša večita inspiracija i, slobodno možemo reći, izazov i poslastica, jer je za njihovo opremanje potrebno imati i znanja i mašte, ali i one dovitljivosti. Znate one: od ničega napraviti nešto. E, pošto znamo da je i vama često takva alhemija potrebna, i danas sa vama delimo neke ideje kako da maksimalno iskoristite prostor malog stana. Danas smo izabrali 9 takvih ideja i nadamo se da će vam poslužiti makar jedna.

 

1.Bibilioteka kao separator prostora

U malim stanovima je dobra svaka ideja koja omogućuje da se razdvoji prostor, jer veoma često, zbog boljeg protoka svetlosti, kao i zbog bolje upotrebljivosti površine, dnevna soba, trpezarija i kuhinja dele istu prostoriju. Kada je ovo slučaj, velika polica za knjige može da deluje kao separator prostora. Bitno je samo da bude jednostavnog dizajna, svetlih i neutralnih boja i da bude „propustljiva“ za protok svetlosti.

1 bibilio
2.Ploča na izvlačenje

Kada je spavaća soba mala, noćni stočići više predstavljaju smetnju nego blagodet. Zato ploča koja se izvlači može biti sjajna ideja jer se može sakriti kada nije u upotrebi i tako omogućiti slobodnije kretanje sobi.

2ploča na izvlačenje

3.Cipelarnik klupica

U malim predsobljima nameštaj sa različitim funkcijama je odlično rešenje. Među tim rešenjima je i cipelarnik koji sa strane ima sedište koje dobro dođe kad se obuvamo i izuvamo.

3cipelarnik

4.Biblioteka i radni sto

U mini stanovima, pored kvadrature, često nam fale sobe koje imaju specifičnu namenu. Zbog toga dnevna soba, osim što je osuđena da deli prostor sa trpezarijom, neretko postaje i radna zona. Zato, da bi rezultat bio harmoničan prostor, umesto radnog stola napravite bibilioteku u kojoj će jedna polica imati funkciju radnog stola.

4 biblioradni sto

5.Paravan umesto pregradnog zida

Ponekad nam nije potrebna intima „od poda do plafona“ ali želimo određenu odvojenost. U tom slučaju, sasvim je dovoljan paravan koji može odigrati ulogu razdelnika, kao na slici ispod, na kojoj se jasno vidi da je uloga paravana isključivo da obezbedi malo intime onima koji obeduju, kao i da dozvoli da se na stolu nalaze sudovi i escajg, a da to ne smeta estetici dnevne sobe 😊

5između kuhinje

6.Klupe za skladištenje

Klupe su, generalno posmatrano, dobro rešenje za kuhinje u malim stanovima. Uz malo dodatnih ulaganja, možete dobiti i prostor za skladištenje, tako što ćete napraviti klupu koja, umesto nogara, ima sanduk za odlaganje stvari.

6klupe za skladištenje

7.Uzglavlje zvano most

Ponekad ugradni ili obični ormari koje imamo na raspolaganju nisu dovoljni da zadovolje naše potrebe. U tom slučaju, dobro bi bilo da porazmislimo da od uzglavlja napravimo „odlažući most“, to jest, elemente nameštaja koji će poslužiti za skladištnje stvari, a koji će spajati delove garderobera u jednu celinu.

7mosti izbnad uzglavlja

8.Potencijali dečijih kreveta

Dečiji kreveti takođe mogu ponuditi mogućnost skladištenja, naravno, ukoliko se odlučite da napravite krevete sa fiokama. U ovom slučaju je najbolje praviti krevet po meri, jer između ostalog, nudi razne mogućnosti kada je u pitanju broj fioka, njihova visina, dubina, širina…

8decijikreveti

9.“Lebdeći“ noćni stočići

Veoma zanimljiva opcija koja znatno rešava temu prostora u malim spavaćim sobama su noćni stočići koji se kače na zid. Budući da su lagani, zauzimaju vrlo malo vizuelnog prostora, lakše je čistiti ih, a funkcionalnost im je skoro ista kao i klasičnim noćnim stočićima.

9lebdeća natkasna

 

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

 

Izvor: El Mueble