perro-ventilador-750x5001-750x4001-750x400

7 saveta za dobar san uprkos letnjim vrućinama

Uvod koji smo dali ovom članku ne govori o dekoraciji enterijera, niti ima veze sa savetima za bolje uređenje domaćinstva. Uvod se zasniva na zaključcima koje je iznedrilo naučno istraživanje i potreban nam je da bismo kasnije razumeli savete koje smo pripremili za vas, a tiču se dobrog sna u toplim letnjim noćima.

Studija koju je sprovela Sleep Clinic otkrila je da se mozak mora ohladiti kako bi mogao spavati noću. U letnjem periodu, toplota koju emituje mozak, prenosi se i na našu kožu, podižući telesnu temperaturu do te mere da nam je teško da zaspimo, a i kada uspemo da utonemo u san, spavamo loše. Polazeći od ove činjenice, nameće nam se očigledan zaključak: za dobar san nam je potrebno da rashladimo mozak.

Ista studija pokazuje da je, da bi se mozak ohladio, idealna temperatura prostorije 22 ili 23 stepena. Zato, hajde da vidimo nekoliko saveta koji će nam pomoći da dostignemo željenu temperaturu i uz pomoć kojih ćemo moći dobro da spavamo tokom leta, uprkos vrućini.

 

AZYU_fotonoticia_20150623121641_644

1. Koristite klima uređaj, ali NE direktno

Očigledno je da je korišćenje klima uređaja najefikasniji način da se spusti temperatura u prostoriji. Ali ovaj način je, kao što nam je skoro svima dobro poznato, mač sa dve oštrice jer snižava temperaturu, ali istovremeno  i može izazvati prehlade, glavobolje, čak i probleme sa disajnim organima. Zbog toga, ako koristimo klima uređaj da bismo smanjili temperaturu, to ćemo uraditi indirektno. To jest, rashlađen vazduh će dolaziti iz druge prostorije i čak ni iz te druge prostorije ne sme biti uperen direktno na nas – ma koliko klima uređaj bio udaljen od nas.

2. Koristite ventilator

Očigledno, ne mogu svi ljudi priuštiti klima uređaj, a ima i onih koji veruju da im ovi aparati donose više štete nego koristi. Alternativa u ovim slučajevima je korišćenje ventilatora, koji takođe mogu u izvesnoj meri sniziti temperaturu i pomoći nam da dobro spavamo. I ovom prilikom želimo da naglasimo da direktno umesreni ventilatori mogu biti štetni, te gledajte da vam takav vazduh dolazi indirektno.

tips-para-limpiar-ventiladores-de-techo-1

3. Osvežavanje pre odlaska u krevet
Još jedan veoma efikasan savet koji dobro dođe leti je veoma jednostavan i veoma star. To je jedan od tipičnih „bakinih saveta“, a radi se o tome da pre spavanja osvežimo i rashladimo tačke na telu koje akumuliraju više toplote,  poput zglobova ili vrata.

4. Tuširanje pre spavanja

Još jedan dobar način da spustimo temperaturu je tuširanje pre spavanja. Ali, suprotno onome što mnogi od nas misle, tuširanje treba da bude mlakom ili toplom vodom. Ako se tuširamo hladnom vodom, koža se pregreva jer se krvni sudovi otvaraju i ulazi više krvi. Prema tome, tuširajte se pred odlazak na spavanje isključivo toplom (nikako vrelom) vodom.

5. Spremite i krevet za leto

Pored okretanja dušeka na „letnju stranu“, vodite računa i o posteljini – neka bude napravljena od materijala koji se dobro prilagođavaju promeni temperature i vlage i koji će dozvoliti koži da diše.

spavace-sobe-po-meri-2

6. Svedite korišćenje kućnih aparata na minimum

Ne stvarajte višak toplote. Uključujte kućne aparate samo po potrebi. Spremajte brze obroke, kada uključujete mašinu za pranje veša, uključujte i ventilator u kupatilu jer će on izvlačiti paru.
Gledajte da električni aparati budu u što manjoj upotrebi, uključujući i one čiji utrošak zanemarujemo: TV, kompjuter…

kuhinja-po-meri-a-blok-1-1030x687

7. Otvorite (i zatvorite) prozore

Otvaranje prozora uveče je još jedna očigledna preporuka koju većina nas već ionako praktikuje. Zato želimo da dodamo nekoliko saveta:
Prva je preporuka je da koristite masku za oči da nas ne bi budilo sunce kada sviće.
A drugi savet je da se dobro pripremite za odbranu od komaraca, jer  džaba vam prijatna temperatura, ako ne možete da spavate od ujeda ili zujanja komaraca noću.

Što se zatvaranja prozora tiče, činite to čim prođe jutarnja svežina i držite ih zatvorenim sve dok se uveče temepratura opet ne spusti. Naravno, navucite roletne i zaštite dom od svetlosti u toku dana.

fotonoticia_20150623121641-15061352339_9999

 

Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći da lakše spavate tokom vrelih letnjih noćiju. Znamo da je to često nemoguća misija, posebno stanovnicima gradova kojima upaljen asfalt ne dozvoljava da osete jutarnju ili noćnu svežinu, ali smo isto tako sigurni da će ovi predlozi makar malo pomoći :)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>