6

7 pravila ponašanja u gostima

U ovo vreme slava i praznika, svi dele savete domaćinima: ovako ukrasite kuću, ovako trpezu, ovo spremite za jelo, ono za piće… Niko ne obraća pažnju na goste i ne pridaje značaj toj bitnoj ulozi. A i uloga gosta je i te kako važna! Biti dobar gost treba znati i umeti, složićete se. A, najbolje od svega je što se to može lako naučiti.
Mi smo danas pripemili 7 saveta koji će vam pomoći da se u ulozi gosta snalazite toliko dobro da će svaki domaćin poželeti da vas ima u svom domu.

1.Pažljivo odaberite šta ćete obući

Iako jeste tačno da izgled ne čini čoveka, takođe je tačno da nas ništa ne košta da posvetimo malo pažnje tome kako ćemo izgledati u gostima. Da bismo se adekvatno obukli, potrebno je samo da povedemo računa o tipu događaja i o tome kakav je stil domaćina kod koga idemo. Pa tako, ako idemo na slavu kod tetke koja ne izbija iz pozorišta, ne moramo baš obući pocepane farmerke. S druge strane, ako nas ujak sa sela pozove na drugi dan Božića, sigurno nije prilika da oblačimo toaletu kao da idemo na prijem u Beli dvor.

Naravno, gde god da idete, uredna odeća je imperativ i pokazatelj poštovanja!
1

2.Dođite na vreme

Kada je kašnjenje u pitanju, ljudi su najčešće svesni da je pokazatelj loših manira. Međutim, nisu svi svesni da je jednako nepristojno i doći ranije. Nikada ne znate koje se poslednje pripreme dešavaju baš upravo pola sata pre naznačenog vremena za posete.

3.Pokloni su bitni

Nije potrebno da dajete silne pare za poklone, ali neki detalj, makar i minimalan, jeste važan. Mi u Srbiji nosimo poklone za slavu, ali za Božić to nije toliko čest slučaj. Ako želite da budete idealan gost po bontonu, uključite neki detalj u božićne posete takođe. Izbor poklona neka zavisi od toga kakav je domaćin, a finansijski faktor neka bude vaša vodilja.  Razmišljajte da je i 1 cvet sasvim dovoljan.

4.Ponudite pomoć

Ako ste pozvani u goste kod bliskog člana familije ili prijatelja, pitajte da li možete da pomognete. Niko va neće natovariti obavezama, a možda će vaše dve ruke znatno olakšati posao domaćinima.

2

5.Odlepite se od telefona

Za početak, isključite tonove. Ako očekujete važan poziv koji, iz ko zna kojih razloga, ne možete da odgodite, nagovestite to, a nakon poziva, podesite telefon na tišinu. Ako je telefon pored vas, okrenite displej ka površini stola, da vas ne bi ometale ni viber, whatsapp ili bilo koje druge poruke ili notifikacije. Na ovaj način, ne samo da ćete biti kulturan i pristojan gost, već ćete dati sebi šansu da 100% učestvujete u druženju i da, najposle, budete zaista prisutni.

6.Pripremite teme za razgovor

Neeee, nikako ne sugerišemo da izveštačeno i usiljeno gurate teme koje ste unapred spremili, ali svakako predlažemo da napravite u svojoj glavi selekciju tema u kojima ćete učestvovati, ili koje ćete i sami pokrenuti. Možda će vam ovo zvučati kao preterivanje, ali verujte da je mnogo bolje da na okupljanje odete svesni da nećete pričati o politici, krizi, ratu i nasilju, nego da upadnete u žar dijaloga s nekim ostrašćenim sagovornikom. Takođe, ako znate da bi bilo ugodno i prigodno da pokrenete priču koja nikoga neće uznemiravati, samo napred!

7.Pronađite meru

Ovaj savet je više za vaše dobro, no za domaćinsko. Iako jeste pristojno probati „po malo od svega“, veoma dobro znamo da je na srpskim slavljima to skoro nemoguće. Zato, ispratite svoj stomak i svoj apetit, pa u skladu sa tim i probajte hranu koja sse nudi. Domaćini znaju da gosti odlaze i na nekoliko slava, pa se neće uvrediti ako ne probate baš svaki kolač. A kada su u pitanju božićne posete, osim ako vam ne upute poziv na ručak ili večeru, niste dužni da se poslužite ničim, pa čak ni čašom vode.

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>