portada

7 načina da iskoristite takozvani mrtav ugao

Mnogo je stanova koji su lepo i skladno dekorisani i koji se mogu pohvaliti skoro potpunom optimizacijom prostora. Rekosmo “skoro” jer uvek ostane taj jedan ćošak da nam žulja cipleu, to jest, da bude trn u oku. E, ako biste želeli da upotpunite baš taj kutak, dajte šansu sledećim idejama.

1.Lampa-skulptura, slika i stolica za ljuljanje

Kakva pobednička trojka! Ova tri elementa su dovoljna da daju ozbiljan dekorativni pečat bilo kom uglu kuće. Lampa može biti zidna ili podna. Ako u kutak ubacite fotelju, stvorićete udoban i jednostavan dnevni boravak. Vrhunac je slika koja leži direktno na podu, što prostoru neku dozu neusiljenosti i boemstva. Ako želite da unesete toplinu u prostor, samo napred! U te svrhe će vam dobro doći tepih: oni od prirodnih vlakana su veoma moderni i dobro su došli u svaki ambijent.

1

2.Pluća za vaš stan

Još jedan trik da ispunite taj prazan ugao koji vam već neko vreme smeta i ne padnete u ‘horor vacui’, jeste da potražite pomoć međ’ biljkama. Nepogrešivo dobro pogađaju metu. Pored toga što ćete sebi obezbediti zdraviji i kvalitetniji vazduh, biljke će učiniti da prostorija bude prijatnija i šarenija. Ako niste neki botaničar, najlakše za održavanje sobne biljke su sanseverija, aloe vera, fikus, dracena, spatifilium…

2

3.A u ćošku dnevne sobe…

…Takođe se krije potencijal da napravite zelenu oazu. Ok, ne možete svuda napraviti kućnu baštu, kao u prethodnom predlogu. Ali možete uzeti nekoliko biljaka i rasporediti ih na različite nivoe. I eto, tako ćete imati svoj „zeleni kutak“. Igra visine bolje koristi ugao i stvara prijatan osećaj dinamike. Eto, čisto imajte na umu da i u maleckom prostoru možete dobiti maksimum harmonije.

3

4.Kutak za čitanje i muziku

Razlika između beskorisnog ugla i onog koji je dobio potpun smisao sastoji se iz nekoliko koraka. Ako instalirate zvučnik, postavite stolicu, prigušeno osvetljenje i police ispod prozora, dobićete muzički kutak! Idealan prostor za uživanje u muzici, čitanju, meditaciji… Inače, dovoljno je samo 5 metara kvadratnih da u sopstvenom domu  stvorite oazu opuštanja i isključenosti iz haosa.

4

5.A kako zvuči kancelarija?

Mali kutak koji će služiti kao kućna kancelarija, može vam značajno ulepšati i promeniti život. I ovo važi čak i za one koji ne rade od kuće, nego, eto, samo ponekad provere mejlove 😊 Izuzezno je važno da imate posebno mesto u kući s kog radite, inače će vam se ceo dom pretvoriti u radni prostor, a samim tim, ceo će vas podsećati na stres koji ste doživeli na poslu ili na rokove koji vam stoje nad glavom. Ako nemate mnogo raspoloživog prostora za radnu sobu, štrpnite neki kutak (makar u kuhinji) da od njega napravite kućnu kancelariju.

5

6.Ponekad je dovoljna lepota

Ako imate stvarno mali ugao, ne sekirajte se, i njemu ima leka! Polica na koju ćete staviti neke knjige, neko suptilno cveće i sliku, učiniće da zid izgleda potpuno drugačije. Ovo je značajan dekorativni predlog za XXS dnevne sobe, uske hodnike ili male spavaće sobe.

6

7.Ključni komadi za šarmantan ugao

Kao što ste videli, postoje određeni praktični i dekorativni elementi koji daju život „tupom“ uglu. Tepisi, korpe, fotelja, uska konzola, lampa, biljke i slike, mogu vam biti saveznici u postizanju ove transformacije.

7

 

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

Izvor: Arquitectura y Diseño