kuhinja po meri

7 koraka da vaš dom odiše mirom

Iako nam je jasno da na osećaj mira i spokoja prvenstveno utiču ukućani i oni koji taj dom posećuju, činjenica je da i sama dekoracija može da pomogne ili odmogne u stvaranju smirenog ambijenta.

Zato ćemo mi danas sa vama podeliti 7 saveta kako da, odgovarajućim uređenjem, napravite od svog doma mirnu luku.

1.Pobrinite se da bude dovoljno svetlosti

Svetlost daje život prostoru. Osećaj topline i prirodnosti dobrog sunčevog zraka ili svetlosti koja se probija kroz prozor, poziva vas da usporite ritam, tako da je važno primeniti ovu ideju.  Veliki prozori, podignute roletne, tanke zavese – sve ovo može uticati da vaš dom dobije maksimum svetla.

komoda-tv-polica-a-blok-1

2.Objedinite dekoraciju i putem materijala

Kada prostor odiše ravnotežom, on, posledično, unosi mir. Ta ravnoteža se može postići i upotrebom istih ili sličnih materijala, i to ne samo u jednoj prostoriji, već u svim prostorijama kuće. Izaberite tri materijala i neka oni dominiraju prostorom. Naravno, boje i tekstura moraju biti svetli i neutralni, jer slaba vam vajda ako ti slični materijali imaju upadljivu pojavu.

3.Birajte materijale koji deluju prirodno

Prirodno izazva asocijacije na prirodu i ima opuštajuću moć nad nama. U mirnom okruženju prisutne su reference na prirodu. A način da se to uradi je da se dom ukrasi materijalima koji svojim nepravilnostima dočaravaju tu prirodnost.
4.Urednost i harmonija

Još jedna laka ideja koju moramo sprovesti u delo ako hoćemo da kuća odiše mirom je održavanje reda i higijene. U te svrhe, dobro je razdvojiti prostor na prostorije ili zone prema njihovoj upotrebi. Na ovaj način, svaka zona je povezana sa svojom ulogom. Ako nemate zidovima pregrađenje prostorije, igrajte se nameštajem, dekoracijom, materijalima, prostirkama i uopšte rasporedom da biste postigli tu zamišljenu granicu.

decija-soba-za-decaka-na-vozdovcu-7

5.Rasteretite prostor

Ne treba preterivati i otići u minimalizam (ako vam se minimalizam ne dopada kao stil), već se radi o ideji da u dekoraciji koristite samo ono što je neophodno. Potrebno je da stvorite neopterećene i lake prostore koji, ako se održavaju, uvek izgledaju urednije i sređenije i zato prave mir i ravnotežu. Stoga, napravite čistku stvari u kući. Opremite je samo neophodnim nameštajem i ukrasima koji su ujedno i funkcionlani. Drugim rečima, velika lampa na podu da, ali veliki prazan ćup – ne.

plakar-u-hodniku-na-vozdovcu-1

6.Unesite sobne biljke u prostor

U ovoj potrazi za odnosom između relaksirajućih enterijera i prirode, ideja o ukrašavanju biljkama ne može izostati. Taj zeleni detalj (mada nije detalj, već živo biće) mnogo pomaže ako želite da stvorite atmosferu u kojoj dišete mirno.

namestaj-po-meri-vozdovac-17

7.Aromatizujte dom

Kad smo već kod mirnog disanja, postoji jedan izuzetno važan faktor koji doprinosi osećaju smirenosti. U pitanju su mirisi. Iako se ne vide, mirisi utiču na našu psihu čak i kada toga nismo svesni. Zato je prvenstveno važno da vaš dom bude čist i da u njemu nema ustajalih mirisa. Kada je taj faktor eliminisan, možemo razmišljati o prijatnim mirisima  u vidu etarskih ulja, mirišljavih sveća ili štapića, ili čega god što ukućanima unosi mir.

namestaj-po-meri-vozdovac-6