2

5 glavnih činilaca antistres uređenja prostora

Danas nam je teško i da zamislimo da je prošlo nekoliko dana bez briga ili stresnih situacija, jer su nam se u svakodnevni život ušunjali tenzija, pritisak i prepreke koje zatičemo na svakom koraku. Makar je takav slučaj kod većine ljudi. Ali, postoji još jedna stvar koja je svojstvena većini nas a to je činjenica da, uprkos svemu što se dešava napolju, mi smo ti koji odlučuju da li ćemo od svoje kuće napraviti dom koji nadahnjuje i odiše spokojem, ili običan stambeni prostor.

 

Da bismo napravili dom, nije nam potrebno mnogo – iako vlada mišljenje da su novac i osećaj prijatnosti u prostoru u direktnoj vezi. Ono što vam je potrebno su svetlost, boje, raspored nameštaja, materijali koji prenose različite senzacije i dobre vibracije i koje utiču na naše raspoloženje, to jest, čine da od doma napravimo lični hram spokoja i mira. Da bismo to postigli, dovoljno je da imamo sledećih 5 činilaca:

1.Svetlost

Pored toga što je prirodna svetlost neophodna za postizanje dobre atmosfere, upotpunite efekat tako što ćete opremiti svoju kuću nameštajem svetlih boja i elementima koji pojačavaju dejstvo svetlosti u sobi. Takođe, udaljite masivan nameštaj (ako ga imate) od prozora, a ako se ne možete osloniti na prirodno svetlo, nemojte se libiti da koristite lampe i ostale svetiljke.

7

2.Priroda

Na prvom mestu, mislimo na boje. Svaki antistres prostor je oplemenjen bojama koje nalazimo u prirodi: braon, zelenom, zemljanim nijansama, crvenkastom … Pa, ako je tako u spa centrima, sobama za masažu, joga centrima… onda je logično da se i u vašem domu poigravaju prirodni tonovi. I, da, držite se podalje od fluorescentnih i intenzivnih boja, jer vas neće pozvati da opustite oči.

kuhinja-po-meri-central-garden-7

3.Materijali

Kad god možete, izaberite nameštaj od prirodnih vlakana. Što se tiče tkanina, odlučite se za posteljinu od pamuka, svile… Tepihe takođe birajte od prirodnih materijala jer ćete vi gaziti po njima. Ako na podu imate parket, nemojte ga zarobiti ogromnim tepisima. Pustite ga da diše i odiše prirodom!

5cabecero

4.Zeleni faktor

O biljkama smo vam već pisali i nećemo se umoriti od napominjanja da su nam sobne biljke veliki, nemi i nenametljivi prijatelji. Ovoga puta vas podsećamo da će vam biljke biti saveznici u postizanju opuštenog, vitalnog i harmoničnog ambijenta. Takođe, postoje biljke koje su toliko lake za održavanje da ni oni koji uvek zaboravljaju da ih neguju neće moći da se požale kako im „ni kaktus ne preživi“.

3

5.Mirisi

Mirisi su nepravedno zapostavljeni, ne samo u našim domovima, nego uopšte u životu.
A toliko su važni! Uostalom, jasan pokazatelj njihove bitnosti je ono što osećamo kada smo izloženi neprijatnim mirisima. E, isto tako su u stanju da poprave raspoloženje, samo vodite računa da vam prijaju i da budu prirodni. Čiste voštane sveće bez hemikalija ili osveživači vazduha napravljeni isključivo od cveća i prirodnih sastojaka biće šlag na tortu u postizanju ambijenta u kom nema stresa.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>