4

4 razloga zašto naši domovi vole ogledala

Ah, te divne optičke sprave… Srećemo se s njima od početka života, a otkako je napravljeno prvo (veruje se 6000 godina pre Hrista i od vulkanskog stakla), za ogledala nas vezuju raličite priče, istorijske činjenice, verovanja i sujeverja.
No, nismo odlučili da pišemo blog o ulozi ogledala u razvoju čovečansta, naš je cilj nešto konkretniji. Želimo da vam predstavimo 4 razloga zašto je svakom domu potrebno makar jedno ogledalo  – ne računajući, naravno, ono koje se nalazi u kupatilu.

1.Ogledalo kao odraz nas samih

Da, to je očigledan razlog. Ogledalo nam služi da vidimo sebe same. I dok sigurno imate ogledalo u svakom od kupatila, možda niste još uvek odlučili da okačite ogledalo u predsoblju ili u hodniku – tek da biste “odradili poslednju proveru” svog izgleda pre nego što izađete na vrata i napustite dom. Ako još uvek nemate ogledalo na tom značajnom, skoro strateškom mestu u domu, kada budete pravili taj korak, obavezno gledajte da postavite ogledalo blizu police ili cipelarnika. Iznenadićete se koliko ćete koristiti tu prostu povoljnost da spustite torbu ili šta god da nosite, pre nego što, na primer, popravite kosu pred izlazak.
1-1

2.Ogledalo kao odraz svetlosti

Ako postavite ogledala na zidove na kojima će se ogledati drugi zidovi, ili još gore, samo plafon,  ništa nećete učiniti za svoj prostor. Što bi se reklo, džaba krečite. S druge strane, ako se odlučite za malo mudriji postupak i okačite svoje ogledalo tamo gde može “uhvatiti” svetlost koja dolazi kroz prozor, postići ćete efekat svetlije prostorije. Tamne sobe će posebno imali koristi od ogledala koje pomaže u odbijanju prirodnog svetla. Dodatni savet je da za bolje veštačko svetlo i postizanje efekta prelepe sjajne noći. Razmotrite opciju stavljanja sveća ili sijalica ispred ogledala koji visi iznad, na primer, komode ili bifea.
2-1

 

3. Ogledalo kao odraz prostora
Baš kao što ogledala mogu dati iluziju više svetlosti, takođe mogu učiniti da soba izgleda veća nego što je zaista. Naravno, ovo važi za veća ogledala koja su postavljena (skoro) preko celog zida. Iako je tačno da veća ogledala dolaze sa višim cenovnim oznakama, ako želite da postignete efekat većeg prostora, pokazaće vam se kao dobra investicija.

klizni-plakar-po-meri-knez-danilova-1-1030x687

 

4. Ogledalo kao odraz vašeg stila
Već smo videli da ogledala mogu da imaju različite svrhe, pored one da izgledaju lepo i da vama pomognu da lepo izgledate.
Već smo naveli njihovu bitnu ulogu u postizanju efekta svetlijeg i većeg prostora, ali nismo spomenuli još jednu veoma važnu funkciju koje ogledala imaju.
Naime, prilikom izbora ovog magičnog predmeta, ne morate da se vodite potrebom da vam da funkcionalnu vrednost, takođe možete kroz ogledalo da istaknete svoj lični stil i senzibilitet.
Što se stila tiče, ima ih od barkonog, preko boho, pa do minimalističkog, a izborr materijala je skoro jednako širok. Na vama je samo da odaberete ono koje se uklapa u vaš enterijer.

4-1

 

 

Izvor: The Spruce

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>