portada

4 ispravne odluke u dekoraciji enterijera

Kada uređujemo prostor u kome živimo, obraćamo pažnju na greške, odnosno fokus nam je na tome da izbegnemo određene odluke čije posledice nam se kasnije neće svideti.

I to je sasvim u redu, tako i treba da bude. Ali, ono što nije u redu je da apsolutno zanemarujemo dobre odluke, odnosno ispravne postupke i da ih se ne sećamo prilikom renoviranja ili uopšte dekorisanja doma.

Zašto je važno krenuti od dobrih odluka? Pa, prosto je! Ako se vodimo dobrim primerom znaćemo šta hoćemo i šta treba da uradimo, a ne samo šta ne treba.

Zato ćemo danas, u ovom blogu, pisati o 4 faktora uređenja enterijera koji će sigurno doneti rezultate u vidu prijatnog, lepog i praktičnog doma.

 

1. Bela boja i ostale varijacije na temu

Kada dekorišemo svoju kuću, bilo da tek ulazimo u novi prostor ili da se radi o renoviranju, u naletu entuzijazma, ponesemo se trendovima i tendencijama koji su u datom momentu u modi. Ne kažemo da trendovi nisu bitni, najposle i mi sami vam pišemo o novotarijama u svetu enterijera, ali kažemo da s trendovima treba biti pažljiv. Trendovi budu i prođu, a vaš dom i vi treba da živite zajedno. Zato je jedna među provereno sigurnim odlukama, upravo odluka da prilikom uređenja svog doma koristite belu boju, ili neku njenu izmenjenu varijantu, kao što je, recimo, bež. Ove boje, pored toga što su neutralne i daju vam raširene ruke da se, kroz detalje, igrate drugim bojama, takođe odaju utisak čistoće i svetlosti u prostoru.

1

 

2. Jednostavnost

Zasićenost prostora može proizvesti vizuelni efekat natrpanosti prostorije, što automatski stvara haos u toj sobi. Zato, odajmo počast jednostavnosti, proporcijama, ravnoteži i harmoniji.  Iz tog razloga vam savetujemo da, ako niste sigurni da li određeni komad pripada vašem prostoru (ma koliko vam se dopadao), pozovite se kriterijum jednostavnosti i na gore navedene činioce i biće vam jasno šta treba da učinite. Zapamtite, jezik dizajna enterijera je još jedno sredstvo kojim pričate priču koja je povezana sa vašim životom, a ova priča se može izgubiti u  višku elemenata koji nemaju nikakve veze jedan s drugim. Čak i ako se odlučite za maksimalnu liniju u dekoraciji, bitno je da postoji razlog zašto su ti elementi tu, kao i da postoji veza između njih.

2

 

3. Kvalitetan nameštaj

Znamo da ovde budžet igra presudnu ulogu. Takođe nam je jasno da ušteda jeste realan cilj. Ali, to za nas treba da znači samo jedno: kada uređujemo kuću, bolje je da uštedimo na sekundarnim stvarima, na onima koje nisu prioritet doma, a da ono što jeste prioritet pravimo od kvalitetnog materijala koji će trajati godinama i koji će čuvati svoju lepotu i sjaj. Imajte u vidu da kupovina nameštaja generalno nije mali trošak, a da je nameštaj neophodan u svakom domu. Dakle, pre nego što započnete kupovinu, zapitajte se da li ste toliko bogati da biste kupovali nekvalitetne stvari.

 

3

 

4. Crno-bele fotografije na zidovima

Dekoracija zidova je uobičajena maksima u skoro svakom domu. I, mada jeste tačno da umetnička dela ne podležu istim estetskim kriterijumima kao i obične stvari, crno-bele fotografije su „igra na sigurno“ iz nekoliko razloga: imaju poseban emotivni naboj jer podsećaju na stara vremena, evociraju uspomene, vizuelno su upečatljive, a estetski su kompatibilne sa skoro svakim enterijerom.

4

 

 

Izvor: Decora Blog

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>