1

28 savršeno skockanih kvadratnih metara jedne garsonjere

Nećemo se umoriti od ponavljanja: pretvoriti maleni prostor od nekoliko metara kvadratnih u dom koji ima sve što mu je potrebno, jeste izazov, ali nije nemoguća misija.

U tom cilju, danas vas inspirišemo jednim primerom koji je i nas same inspirisao i ne želimo da ulazimo u diskusiju o tome da li ovaj stan ima dovoljno prostora ili ne (nama ovaj stan izgleda „savršeno“ kao privremeno rešenje u životnom dobu kada ćovek tek počinje da se, što bi se reklo, “kući”, kada je fokus na životu napolju i kada još uvek nemamo porodicu). Kroz ovaj primer želimo da vam pokažemo da je moguće da se u jednoj garsonjeri nađe sve što vam je potrebno, a da prostor ne izgleda prenatrpano, već elegantno, prijatno i ugodno.

2

Kao što vidite na ovom primeru, važno je da prostor u kome se provodi najveći deo vremena bude što je moguće više otvoren, da kupatilo ima prihvatljivu veličinu i da podržava sve potrebne funkcije, kao i da stan bude opremljen ugradnim ormarom, praktičnim nameštajem, odnosno da je sistemski osmišljeno skladištenje stvari.

I to su vam, suštinski, tri kriterijuma kojih bi trebalo da se pridržavate kada uređujete mali prostor. Ovi kriterijumi znatno olakšavaju uređenje doma, jer nam vraćaju fokus na ono što je svakom domu bitno.

Za početak, u ovom stanu primećujete da su svi komadi nameštaja izuzetno pratkični. Prvo, kuhinja je napravljena po meri i u skladu da dimenzijama zida. Iako nije skroz zatvorena, većina elemenata su zatvorenog tipa, pa čak i postoje maske koje prikrivaju električne uređaje, kao što je ,na primer, maska za frižider. Ovakav izbor kuhinje je uvek poželjno rešenje za male stanove jer prostor, zahvaljujući zatvorenim elementima, izgleda urednije,čistije i prostranije.

3

4

5

Dobra je ideja da krevet, koji se sklapa u sofu, i trpezarijski sto koji služi kao radni sto, ne zauzimaju mnogo prostora, a opet doprinose da stan ima dovoljno nameštaja koji je potreban za normalno svakodnevno funkcionisanje. Ako ovoj tvrdnji dodamo i činjenicu da veliki i duboki ormar zauzima skoro trećinu zida ove garsonjere, onda je sasvim opravdano tvrditi da stanari ovog malenog doma nemaju većih problema sa skladištenjem stvari – pa čak i van sezone.

6

7

8

9

Za kraj bismo voleli da se osvrnemo i na izbor boja, koji je veoma važan, naročito kada se radi o višenamenskim prostorijama. U ovom slučaju, neutralne boje, bela i siva, i to u svojim svetlijim nijansama, predstavljaju pravi pogodak jer ne opterećuju prostoriju i reflektuju svetlost u stanu. Mi bismo, da nas neko pita, ipak izabrali neki cvet ili detalj veselih boja da osvežimo prostor, ali to je već naš senzibilitet, a ne imperativ funkcionalnosti :)

10
Da zaključimo, život u  malom prostoru zahteva puno organizacije i prilagođavanja, ali nam, s druge strane, omogućava da budemo nezavisni i samostalni. Veće kuće jesu lakše za opremanje, ali su, naročito mladima, praktično nedostupne, a možda čak i nepotrebne. Zato, verujemo da je jedina istina u stvari činjenica da svaki prostor ima svoje prednosti i mane, a da je na nama da iz njega izvučemo ono najlepše, najpraktičnije i najvažnije. I naravno, da uredimo život po našoj meri!

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

Izvor: Delikatissen

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>