9

10 starih navika u čišćenju koje treba da napustimo

Svi mi radimo najbolje što umemo, ali ima tih nekih starih navika o kojima ne razmišljamo, a koje nam  ničemu ne služe. Zato danas delimo sa vama 9 najzastupljenijih, a u cilju da vam dom bude maksimalno čist, a da vi uložite minimalan napor dok ga u takvo stanje dovodite.

1.Čišćenje od poda prema plafonu

Kada se ubacimo u mašinu čišćenja, prva stvar koju vidimo je pod pun mrvica i trunčica i ne možemo da odolimo iskušenju da sve to odmah pokupimo. To je normalno, ali ne i ispravno. Ispravan način čišćenja je od vrha do dna, jer tako prašina pada prema podu i zato je pod poslednji na redu za čišćenje.

1.abajo_arriba

2.Hodamo po kući u obući

Da, znamo da ovo nije navika prilikom čišćenja, ali ova navika vam mnogo odmaže u održavanju higijene da insistiramo da je morate što pre iskoreniti. Uostalom, ne možete da čistite kuću u cipelama u kojima ste bili napolju, jer ako tako radite, onda što bi se reklo, džaba krečite.

2.zapatoscasa

3.Direktno nanosimo proizvod na površinu za čišćene

Svi to radimo, kao da baš tako treba, ali to je velika greška. Ispostavlja se da na taj način “zasitimo” površinu proizvoda pa postaje komplikovanije da ga uklonimo. Zato, nanesite sredstvo za čišćenje na tkaninu kojom čistite i videćete da je efekat bolji.

3.aplicarproducto

 1. Jedna krpa za kupatiloTo što imate određenu krpu ili sunđer za kupatilo, na prvi pogled se čini najprikladnijim, ali opet su nam pretpostavke pogrešne. Da bi kupatilo bilo čisto, potrebna je jedna krpa za lavabo, druga za tuš ili kadu i treća za WC šolju.4.lamismabayeta5.Ostavljamo vlažne peškireBilo da ih perete ili ih okačite na stalak za peškire, vlažni pešlkiri su plodno tlo za stvaranje plesni i bakterija. Sačekajte dok se potpuno ne osuše, pa ih možete staviti u korpu. Tek onda mogu strpljivo čekati na pranje ili na sledeće korišćenje.5.toallashumeda

   

  6.Čistimo bez rukavica

  Mnogima rukavice smetaju, međutim mi moramo da napomenemo kolika je važnost upotrebe rukvica. Ne samo da ćete se zaštiti od širenja virusa mikroorganizmima, već ćete zaštititi vašu kožu od oštećenja uzrokovanih kontaktom sa hemijskim proizvodima, sprečiti da se posečete ako se nešto polomi, ili uostalom, za vas koje imate duge nokte, da polomite nokat ili ogulite lak dok čistite.

  6.guantes

  7.Ne čitamo uputstva za korišćenje sredstava

  Ponekad se oslanjamo na legendu “ proizvod je višenamenski“ i nanosimo sredstva na bilo koju površinu bez obzira da li su zaista namenjeni za tu vrstu čišćenja. Ali, treba biti pažljiv! Na primer, materijali kao što su aluminijum, mermer ili drvo lako se mogu oštetiti hemikalijama. Takođe, čak i ako nam ne preti opasnost od oštećenja, ima proizvoda koji imaju efekta samo za određene svrhe.

  7.noleer
  8.Ne ostavljamo vremena da sredstvo počne da deluje

  Česta je praksa da nanesemo sredsvo za čišćenje i odmah prelazimo na brisanje, ribanje ili bilo koje drugo uklanjanje tog sredstva…. shvatate u čemu je greška, zar ne? Čak i kada vreme čekanja nije naznačeno na uputstvu za upotrebu jer se podrazumeva, potrebno ostaviti makar 30 sekundi da bi supstance počele pravilno da deluju na površinama, pa tek ond akrenuti sa ribanjem, trljanjem, brisanjem…
  8.nodejaractuar
  9.Ne čistimo “alat” koji koristimo za čišćenje

  Iz nekog čudnog razloga smatramo da nije potrebno čistiti materijale koje koristimo za čišćenje: krpe, sunđere, metle, usisivač, kantu, četku za toalet, mašinu za pranje rublja … slobodno nastavite niz. Razmislite o tome, kako očekujemo da nam kuća bude čista, vašu kuću, ako nam materijal koji koristimo za čišćenje nije u takvom stanju?

  9.nnolimpiarlimpiadores
  10.Preterujemo u korišćenju sredstava

  Još jedna loša navika čišćenja je upotreba veće količine proizvoda nego što proizvođač preporučuje. Smatramo da što je veća pena, to je čišćenje bolje. Iznenadićete se saznanjem da to izaziva suprotan efekat. Kada prezasitimo zonu ili objekat čićenja sredstvom, bude nam teško da ga uklonimo, pa ono onda ostavi tragove te moramo da ponovimo pranje, ili da više vremena posvetimo čišćenju

  10.utilizardemasiadacantidad

  Izvor: El Mueble

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>