vršine

10 najprljavijih mesta u stanu

Kažu da se dobra domaćica poznaje po tome koliko joj je čisto kupatilo, ali stručnjaci kažu da u domu postoje puno prljavija mesta od kupatila.

Prema istraživanjima kompanije NSF International, kupatilo nije najprljavije mesto u domu. Zapravo, istraživanja pokazuju da je koncentracija bakterija mnogo veća u kuhinji. Razlog za to je logičan: toplota i vlažnost su uslovi koji su bakterijama potrebni za razmnožavanje, a sve to se nalazi upravo u kuhinji.

Ali, pošto ni kuhinja nije jedina prostorija u kojoj se bakterije osećaju kao u raju, mi ćemo vam danas predstaviti listu najprljavijih mesta u kući i podelićemo sa vama savete kako da ih pravilno čistite.

Razlog što vam baš mi, Crvena Jabuka, o ovome pišemo je taj što osećamo da je, pored nameštaja po meri koji pravimo za vas, naš zadatak i da sa vama podelimo ono što znamo o stvaranju i negovanju lepšeg ambijenta i životnog prostora, a koji ne mora nužno imati veze sa nameštajem.

1. Sudopera

Pošto je sudopera u kuhinji gotovo uvek mokra, a pored toga u njoj se često mogu naći komadići hrane, to znači da je savršeno okruženje za razmnožavanje bakterija. U sudoperi se mogu stvoriti bakterije poput salmonele i ešerihije koli. Veoma je važno da svakodnevno perete sudoperu kao i česmu dezinfekcijskim sredstvom.

sudoper

2. Sunđeri i krpe za brisanje

Među najprljavijim predmetima u vašoj kući su sigurno sunđeri za pranje sudova i truleksi koji su gotovo uvek mokri i često u kontaktu sa hranom i raznim drugim prljavštinama. Najjednostavniji način da ih dezinfikujete jeste da ih svakodnevno stavite u mikrotalasnu na dva minuta ili ih operete u mašini za sudove. Naravno, postoji opcija i otkuvavanja.

spužvice

3. Daske za sečenje

Kada su u pitanju daske, onda morate poštovati pravilo ili da imate odvojene za meso, voće i povrće i ribu, ili da ih dezinfikujete nakon svake upotrebe. Plastične daske se mogu prati u mašini za sudove, ali istraživanja su pokazala da bakterije na njima duže ostaju nego na drvenim daskama. Drvene daske ćete najbolje oprati pomoću soli, limuna i sirćeta.

daska

4. Frižider

Da biste sprečili ukrštenu kontaminaciju važno je da sve sirove namirnice držite odvojene u najdonjoj polici.

frižider

5. Česme u kupatilu

Najviše korišćene stvari u kupatilu su česme i njihove ručke se najčešće diraju. Iz tog razloga one spadaju među najprljavija mesta. Da, dobro ste čuli, najprljavija mesta u kupatilu, a i u samoj kući nisu wc šolje, već česme. Razlog za to je veoma jasan: prvo što uradimo nakon korišćenja toaleta jeste da pustimo vodu da operemo ruke. Iz tog razloga, česme bi trebalo brisati sredstvima za dezinfekciju.

kupatilo

6. Prostirka za kadu

Ovde mislimo na one gumene prostirke koje se stavljaju na dno kade da se ne bismo okliznuli. Pošto na njima ima bakterija, trebalo bi ih, s vremena na vreme, oprati dezinfekcijskim sredstvima.

prostirka-1

7. Ručke na šporetu

Kad čistimo šporet često zaboravljamo na ručkice koje su obično prljavije od same ploče – što je logično jer njih često diramo rukama. Zato, brišite ih onoliko puta koliko čistite šporet.

šporet

8. Kada

Zbog vlage u uglovima kade, često se pojavljuje plesan i to je jedan od razloga zašto se upravo kada nalazi na ovoj listi. Nakon svakog korišćenja kadu operite sredstvom za dezinfekciju i po mogućnosti uglove obrišite suvom krpom.

kada

9. Čaša za četkice za zube

Verovali ili ne, rep vaše četkice za zube je jedno od najprljavijih mesta koje svakodnevno držite u ruci, a samim tim to je i čaša u kojoj četkice stoje. Zato, kada čistite kupatilo, setite sei da operete čašu.

četkice

10. Radne površine u kuhinji

Najprljaviji deo radnih površina u kuhinji je siguno onaj u blizini sudopere i šporeta i te delove treba da detaljno čistite svakog dana.

vršine

 

 

Izvor: Kućica.Net

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>