10

10 ključnih saveta za dobar raspored otvorene prostorije

Otvoren prostor je hit poslednjih godina, ali opremiti dom tako da taj prostor deluje i lepo i smisleno, nije lak zadatak.

Srećom, ne mora ni da bude težak, naročito ako poznajete 10 pravila uređenja prostorije otvorenog koncepta.

Hajde da pogledamo o kojim pravilima se radi:

1.Prvo omerite prostor

Uzimanje mera prostoru koji želite da otvorite i od njega napravite funkcionalne zone koje međusobno dobro komuniciraju, pomoći će vam da shvatite koliko trenutno zauzima svaka prostorija. Na taj način ćete znati da li želite da date više površine kuhinji, a da, recimo, smanjite trpezariju. Kada uklanjate particije, osećaj je da dobijate veliko prostranstvo, mada u stvari dobijate samo centimtre.

1

2.Zatim dnevnu sobu “osunčajte”

Neka dnevni boravak bude u najsvjetlijem delu prostora, a kuhinju pomerite što dalje od dnevnog boravka. Ovaj savet pri distribuciji otvorenog prostora je opšte pravilo koje uvek treba primenjivati u praksi. Dodatni savet, iako nema veze sa svetlošću, niti sa dnevnim boravkom: uvek birajte tihe uređaje, jer u konceptu otvorenog prostora, nećete imati mogućnost da zatvorite vrata kuhinje dok dnevnoj sobi gledate film.

2

3.Uklonite pregradne zidove

Vreme je za rušenje! U mnogim reformama koje se rade da bi se dobio otvoreni koncept, ključna stvar i glavni doprinos ukupnom vizuelnom kontinuitetu  je eliminisanje svih prostorija (particija). Jedan od glavnih saveta za ispravno organizovanje prostora je postavljanje trpezarije između kuhinje i dnevnog boravka.

3

4.Napravite diskretne granice

Kada se odlučimo za otvaranje prostora, to najčešće radimo da bismo postigli efekat kontinuiteta između dnevnog boravka, trpezarije i kuhinje. Iz tog razloga često biramo slične dekorativne stilove za sve prostore, a tako biramo i tekstile. Ipak, potrebno je da postoji malo razgraničenje, to jest, vizuelne granice između različitih funkcionalnih delova prostora. To možemo postići uz pomoć boja, različitim tekstilima, ili nekim drugim elementima, kao što su, na primer, tepisi.

4

5.Pretvorite “arhitektonski nedostatak” u prednost

Nemojte se nervirati ako razmišljate o rušenju zidova, a na tom putu vam stoji stub. Korišćenje strukturalnih elemenata u cilju organizacije prostora je još jedan od saveta koje bi trebalo da primenimo kada otpočnemo uređivanje otvorenog prostora. Dodatno, ovaj arhitektonski detalj možete pretvoriti i u dekorativni detalj tako što ćete ga ofarbati ili prelepiti nekom zanimljivom tapetom.

5

6.Shvatite važnost kuhinjskog nameštaja

Sama kuhinja, kako stilski, tako i rasporedom delova, može vam pomoći da razgraničite ambijent koji se sastoji iz kuhinje, dnevne sobe i trpezarije. Kuhinja je zona koja sama po sebi ima identitet i koja služi za određene aktivnosti i zato mora biti vizuelno odvojena. U tome vam može pomoći kuhinjsko ostrvo ili neki šank. Naravno, pošto je kuhinja deo celine, onda morate voditi računa da estetski i praktično bude uklopljena u ostatak prostora.

6

7.Ne zanemarite mogućnosti staklenih zidova

Sa ovakvim zidovima, imate odvojenost prostora, ali i vizuelno jedinstvo. Ovakvi zidovi se najčešće koriste za odvajanje kuhinje od dnevnog boravka i trpezarije. Na taj način se ove druge dve prostorije štite od dima prilikom kuvanja ili buke prilikom pranja sudova. Dobija se svetlost, održava se komunikacija i osećaj prostranosti, ali je moguće „zatvoriti“ prostorije.

7

8.Vodite računa o jedinstvu

O kuhinji smo već rekli par rečenica, ali što se tiče trpezarije i dnevnog boravka, preporuka dizajnera enterijera je da treba da postoji estetsko jedinstvo između njih. Tako će ceo prostor biti uravnotežen. Da biste ovo postigli, igrajte se linijom nameštaja i / ili paletom boja.

8

9.Pazite na svetlost

Prilikom otvaranja prostora ono što se traži jeste da se prirodna svetlost maksimalno iskoristi i rasporedi u svim prostorima. Ali jedan od saveta koji treba da imate u vidu kada razmišljate o tome kako da uredite otvoreni prostor je da isplanirate veštačke svetlosne tačke svakog područja. Zamislite svako područje kao jedno i kombinujte različite vrste lampi i sijalica. Na taj način, moći ćete samostalno da koristite samo one svetiljke koje su vam potrebne u zavisnosti od toga gde se nalazite.

9

10.Pričvrstite trpezarijski sto za kuhinjski nameštaj

Ovaj savet vam je neophodan, naročito ako imate mali prostor. Na primer, nadovežite ga na centralno kuhinjsko ostrvo ili poluostrvo. Takođe, možete ostrvo pretvoriti u trpezariju tako što ćete produžiti pult ili se odlučiti za ploču koja se može sklopiti.

10

 

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

 

Izvor: Como Distribuir Espacio Abierto 10 Consejos

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>