2

10 imperativa koje najčešće zanemarujemo prilikom dekorisanja stana

Kada uređujemo prostor u kome ćemo živeti, moramo da vodimo računa o različitim faktorima koji nas vode ka cilju, a to je zdrav, funkcionalan, lep i praktičan dom.  Jedan od tih uslova koje treba ispuniti je prisustvo dekorativnih elemenata. Normalno je da želimo da imamo lepu dekoraciju u svom domu, ali ako ukrašavanju ne pristupimo pažljivo, imajući u vidu pravila dekoracije, udaljićemo se od cilja. Zato danas sa vama delimo 10, kako smo ih nazvali imperativa, koje treba poštovati prilikom ukrašavanja doma, a koji se često zanemaruju.

1.Previše ukrasnih detalja

Imajte u vidu da nije bitna količina, već kvalitet. Ne morate se povinovati strogim pravilima minimalističkog stila, ali barem imajte na umu da je cilj dekorativnih detalja da ulepšaju sobu, na ne da je uguše.

1

2.Preterivanje s printovima

Mi volimo print, posebno s proleća. Naravno, ponovo se radi o pronalaženju mere kada ih kombinujete, jer mešanje različitih motiva može biti kontraproduktivno. Zato, odaberite par i to par kompatibilnih i poštedite svoj kauč jastučića sa cvetnim motivima, pticama, prugama, tačkicama, srculencima… Od takvog koktela će vas, pre ili kasnije, zaboleti glava.ž

3. Miks dekorativnih stilova bez rime ili stiha

Dobro je što volite različite stilove i što želite da ih kombinujete, ali treba da znate šta se s čime slaže. Zato, budite oprezni i ako niste sigurni, pre nego što uložite u dekorisanje, konsultujte se sa nekim dizajnerom enterijera.

4.Loše osvetljenje

Slabo osvetljena kuća je kuća koja izgleda beživotno. Učinite sve što možete da prozori budu slobodni, to jest da obezbedite ulazak prirodne svetlosti u prostoriju, a ako ni to nije dovoljno, uložite novac u veštačku rasvetu i obogatite svoj prostor lampama koje će nadomestiti nedostatak prirodne svetlosti. Verujte, mnogo je važnije da u domu imate svetla, nego da imate skupu sliku.

iluminacion-salon

5.Preveliki ili premali tepisi

Tačno je da je ovo stvar ukusa i da ovaj detalj treba da bude izbor ukućana, ali ne zaboravite oku ipak prija mera. Na primer, pogrešno je kupiti tepih koji je premali za dnevnu sobu i koji pokriva samo dimenzije stočića za kafu, naročito ako je dvnevna soba prostrana. Isto važi i za prevelike tepihe, posebno ako su upadljivih boja, šara ili motiva.

6.Tamne boje i male prostorije

Oni koji imaju male prostorije ne mogu sebi priuštiti luksuz ukrašavanja tamnim bojama. Ni zidovi, ni nameštaj ne bi trebalo da budu tamni, ma koliko imali u sebi sjaja i glamura, a priznajemo da tamne boje često sa sobom nose i taj luksuzni sjaj. Ipak, u malom prostoru tamne boje prave efekat da prostor izgleda manji nego što je jeste, što će dodatno stvoriti osećaj teskobe.

colores-oscuros

7.Kablovi koji se vide

Današnje prisustvo tehnologije prosto zahteva da u prostorijama imamo i po nekoliko uređaja kojima je potreban kabl. Pošto kablovi baš nisu lepi i u stanju su da naruše lepotu svake prostorije, najbolje što možete da uradite je da ih sakrijete. Kako? U kutije, korpe, fioke, maske… i razne druge izume koji postaju sve popularniji.

8.Jeste lepo, al’ dal je i praktično

Kada ukrašavate kuću, ne treba da razmišljate samo o estetici. Takođe morate biti praktični i razmisliti o funkcionalnom aspektu dekoracije. Na primer, šta vam vredi da imate najlepši kauč na svetu, ako nije prijatan na dodir, ili ako je neudoban za sedenje?

decoracion-bonita

9.Malo prostora za odlaganje stvari
Jedan od najčešćih problema u većini domova je nedostatak prostora za skladištenje. Ovaj problem može biti uzrok nereda od kog je teško pobeći. Rešenje? Pronađite način da sve organizujete tako što ćete se opremiti nameštajem s policama, fiokama, natkasnama i ostalim pomagalima koja su i lepa i funkcionalna. U tome će vam, naravno, najveću pomoć pružiti stručnjaci, pa je najbolje rešenje da se konsultujete s njima.

10.Nepravilno okačene slike

Kakva glupost, pomislićete. Ali, to se dešava češće nego što možemo i da zamislimo, je nije tako lako okačiti slike potpuno ravno. To zahteva detaljno promeravanje i poređenje sa plafonom, podom, najbližim predmetom koji upada u oči, a kad se desi omaška, nije je tako lako ispraviti, a da ne ostane vidljiv trag na zidu. Zato, ne zanemarujte ovaj imperativ i budite precizni prilikom kačenja slika, fotografija, tapiserija na zidove svog doma.

 

cuadros

 

 

Izvor: Decora Blog

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>